2024.02.22
Gerzson
Kezdőlap Címlap Elkészült az iPhone összecsukható mobilja

Elkészült az iPhone összecsukható mobilja

Ma már szinte minden nagyobb okostelefon-gyártó kínál összecsukható kijelzős készülékeket. Csak az Apple maradt pártában – egyelőre nincsenek konkrét tervek az összecsukható iPhone-ról.

Az iPhone egyébként egy népszerű okostelefon a modder (házilag módosító – sufnituning) szcénában. Volt, aki visszahozta az áhított 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozót, de olyan is volt, aki beépített egy plusz USB-C portot. De most a kínai YouTube-erek megtették a következő lépést, és megépítették az első összecsukható kijelzős iPhone-t.

A projekthez az öt éves iPhone X technológiáját használták. A régebbi készülék előnye, hogy az eredeti kijelzők olcsón beszerezhetők alkatrészként. Amit sokan nem tudnak: Az iPhone X OLED kijelzője már egyébként összehajtható. A mérnökök kihasználták az iPhone X kijelző rugalmasságát, és újra felhasználták a saját összecsukható iPhone-jukhoz.

A Phone X kijelzője hat rétegből áll. A mérnökök eltávolítják a keretet, az üveget és a 3D érintőréteget a kijelző mögül. És így már csak maga az OLED-kijelző és az érintésesek észleléséért felelős réteg van hátra.

A különböző rétegek szétválasztása azonban rendkívül bonyolult és rengeteg hibalehetőséggel jár. Még ha az első néhány réteg sikeresen is elválik, a kijelző összehajtása olyan károsodást okozhat, amely jelentős pixelveszteséghez vezethet. A bonyolult művelet nekik is csak fél év után és a 37. kijelzővel sikerült.

Mint már említettük, a kijelző önmagában nagyon sérülékeny. Annak biztosítására, hogy csak egy tengelyben és egyenletesen csukódjon, stabilizáló mechanizmusra van szükség. Ezért a mérnökök a Motorola technológiájára támaszkodtak, ők azért otthon vannak a flip-témában.

A következő lépésben a mérnököknek meg kellett találniuk a módját, hogy ketté tudják osztani az iPhone X-et. Persze gyorsan világossá vált, hogy így nem minden passzol, ezért módosításokra lesz szükség.

Egyes alkatrészeket elforgattak, amihez új rugalmas kábelek kellettek a kijelzőhöz való csatlakoztatáshoz. Az akkumulátort 2700 mAh-ás kapacitásról 1000 mAh-ra kellett lecsökkenteni, hogy egyáltalán beleférjen a házba. De még így is, az összecsukható iPhone-ból hiányzik az egyik sztereó hangszóró és a vezeték nélküli töltéshez szükséges tekercs is. Az összes többi alkatrész, például a Face ID, a kamerák és a Taptic Engine azonban megmaradtak.

A mérnökök maguk tervezték az új, kettéosztott házat, és 3D nyomtatóval készítették el. Még egy Apple logót és egy iPhone feliratot is odarittyentettek a két házrész közötti zsanérhoz.

De a lényeg: Az összehajtható iPhone működik!
A módosított iPhone X tényleg összecsukható és teljesen működőképes. Igaz, összecsukva igen nagy rés van a két panel között, de csak így tudták megoldani, hogy a kijelző ne törjön el. A Frankenstein iPhone-t még a készítői is 0.1-es verziónak hívják – szóval ez inkább prototípus, mint késztermék.

Érdekesség, hogy az összecsukható kijelző használatához az operációs rendszert is módosítani kellett. A mérnökök egy jailbreak (a gyártó által előírt szoftverkorlátozások eltávolítása) segítségével módosították az iOS bizonyos részeit. Így például az összecsukható iPhone két alkalmazást is képes futtatni egyszerre egymás fölött az osztott képernyőn. Például videóhívást kezdeményezhet a felül lévő kamerán keresztül, és mondjuk az iMessage segítségével alul cseveghet. Vagy a Fotók alkalmazásban a képernyő felső fele a kiválasztott fényképet, az alsó része pedig a könyvtár egyéb elemeit mutatja. Itt a teljes videó a műveletről: