2023.09.28
Vencel
Kezdőlap Címlap Elképesztő: egy kétéves gyereket ítéltek életfogytiglanra Észak-Koreában

Elképesztő: egy kétéves gyereket ítéltek életfogytiglanra Észak-Koreában

Bibliát rejtegettek az észak-koreai „igazságszolgáltatás” elől a lakásukban, ezért a helyi törvények szerint az ott élő család valamennyi tagját – köztük egy kétéves gyereket is – életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek.

Főbenjáró bűn Észak-Koreában, ha valaki Bibliát tart az otthonában. A rejtegetése miatt a törvények értelmében vasszigorral sújtanak le a helyi hatóságok: a vallási kötet tulajdonosára halál, míg a családtagjaira életfogytiglan vár. A vallásszabadság helyzetével foglalkozó jelentések tanúsága szerint több mint hetvenezer keresztényt tartanak fogva börtönökben a távol-keleti diktatúrákban. Az is gyakori, hogy kínozzák a hitüket vállaló embereket.

A New York Post beszámolója szerint kétéves gyerekek már most is vannak az észak-koreai fegyházakban, a legidősebb rab több mint 80 éves. A rabok több mint 70 százaléka nő és lány, akik közül sokan nemi erőszak áldozatává váltak. Gyakori, hogy a Biblia-rejtegetőket a nyilvánosság előtt végzik ki.

Azok az embereknek, akiknek sikerült megszöknie Kim Dzsong Un diktatúrájából, arról számoltak be, hogy a keresztényeket, illetve a sámánizmusban hívő embereket gyakran megmérgezik a börtönökben, s olyanok is akadnak, akiket halálra éheztetnek. Nem csak a Biblia rejtegetése főbenjáró bűn: rács mögé kerül az is, akinél vallásosságra utaló tárgyakat találnak vagy akik túl látványosan vállalják hitüket.

Észak-Koreában egyébként működik néhány bejegyzett egyház, azonban ezeknek szigorúan figyelik a tevékenységét. A lap szerint ezek leginkább a külföldiek miatt vannak, egyfajta „kirakatnak” és turistalátványosságnak tekinthetők.