2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Címlap Egy darabig ne utazzon Machu Picchuba - bezárták

Egy darabig ne utazzon Machu Picchuba – bezárták

Szombattól határozatlan időre bezárták Machu Picchut.

Az inka romváros bezárásáról a perui kulturális minisztérium döntött, az ország elnöke elleni folyamatos tüntetések miatt. A minisztérium egy közleményben tájékoztatott a bezárásról, elmondásuk szerint ez a látogatók biztonságát is védi.

Az inka ösvények hálózata és a Machu Picchu-i citadella bezárását a társadalmi helyzet miatt és a látogatók biztonsága érdekében rendeltük elv- írták.

Machu Picchut gyalogláson kívül csak vasúton lehet megközelíteni, itt azonban már csütörtök óta szünetel a vonatközlekedés, mivel a tüntetők jelentősen megrongálták a pályát, az üzemeltető szerint a síneket is felszedték. Legalább négyszáz turista rekedt a romváros lábánál, Aguas Calientesben.

Peruban hetek óta zajlanak az erőszakos tüntetések, melyeket az előző vezető, Pedro Castillo leváltása váltott ki. A tüntetők új választást követelnek, valamint azt, hogy engedjék szabadon a korábbi, lázadással és összeesküvéssel vádolt baloldali vezetőt, ezenfelül pedig felszólítják az új elnököt, Dina Boluartét, hogy mondjon le. Az elnök azonban ezt eddig elutasította.

A demonstrációk alatt már 46 ember vesztette életét, legutóbb szombaton hunyt el egy tüntető, aki az ország déli részén fekvő Ilavében, a rendőrökkel való összecsapás után halt bele a sérüléseibe a kórházban.