2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Címlap Ebből baj lesz: üzembe helyezték a rettegett orosz csodafegyvert

Ebből baj lesz: üzembe helyezték a rettegett orosz csodafegyvert

Évtizedekig készültek rá, és most üzembe is helyezték az oroszok azt a fegyvert, amelyet a legsokoldalúbbként és legrettegettebbként tartanak nyilván.

Oroszország szolgálatba állította a K-329 Belgorodot, a világ leghosszabb nukleáris meghajtású tengeralattjáróját. A Belgorodot nagy hatótávolságú torpedók hordozására tervezték, a méreteit tekintve pedig valóban csúcskategóriáról beszélhetünk, hiszen körülbelül 183 méter hosszú, amivel hosszabb, mint a szovjet korszak Monstre Typhoon ballisztikus rakéta tengeralattjárói. Az új tengeralattjáró két OK-650V atomerőművel rendelkezik, melyek egyenként 190 megawattnyi teljesítményt képesek leadni. Súlya sem gyenge: mintegy 24 ezer tonna vizet képes kiszorítani.

A Belgorod lesz az első hajó, mely 2M39 Status-6 vagy Poseidon interkontinentális, nukleáris meghajtású, nukleáris fegyverekkel ellátott autonóm torpedókkal lesz felfegyverezve, melyekből hatot hordozhat.

A járművet, melyet csak „kutatóhajóként” reklámoztak, múlt hét pénteken adták át az orosz haditengerészetnek egy nagy ünnepség keretein belül, amit a szeverodinszki Szevmasz hajógyárban tartottak. A tengeralattjáró alkalmas különféle tudományos expedíciókat és mentési műveleteket végrehajtani a legtávolabbi területeken is. Ezen felül hatalmas pusztításra képes, és számos tengeralatti platform anyahajójaként is szolgál.

A Belgorodon lévő Poseidon az egyik Putyin hat szuperfegyvere közül, melyet még 2019-ben, egy beszéde során említett. Az orosz elnök elmondása szerint a fegyver fő feladata, hogy figyelmeztetés nélküli csapást mérjen a part menti létesítményekre, és nemcsak azonnali károkat okozna, hanem sugárzással is beszennyezné a becsapódás környékét, ezzel akadályozva a további műveleteket és javításokat. A Poseidon nukleráris hordozórendszert az amerikai rakétavédelmi képességek gyengítésére tervezték.

A Belgorod szolgálatba állításával az orosz haditengerészet képes lesz tehát

  • Poseidon torpedókat kilőni, melyek távolról is képesek egész városokat elpusztítani,
  • illetve felkutatni és manipulálni az óceánok fenekén lévő tárgyakat (például kommunikációs kábeleket).

A szuper-tengeralattjáró egy újabb eszköz, mely utat ad Oroszországnak a gyorsan megnyíló Északi-sarkvidék uralma felé.