2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Címlap Döbbenet: 216 ezer gyereket zaklattak szexuálisan a francia papok

Döbbenet: 216 ezer gyereket zaklattak szexuálisan a francia papok

Egy független vizsgálat szerint 1950 óta mintegy 216 ezer gyermeket zaklattak szexuálisan a francia katolikus papok. Sőt, ez a szám akár 330 ezerre is nőhet. Mintegy 2900-3200 gyermekmolesztáló elkövető (papok és diakónusok) dolgozott a francia egyházban az elmúlt hetven évben.

A vizsgálat vezetője, Jean-Marc Sauvé szerint a számok “elsöprőek”. A francia egyház “szégyenét és elborzadását” fejezte ki az eredmények miatt, és bocsánatot kért. Az egyik áldozat a jelentést fordulópontnak nevezte Franciaország történetében, és azt mondta, itt az ideje, hogy a katolikus egyház alapvetően átértékelje tetteit – írta a brit BBC.

A vizsgálatot a francia katolikus egyház rendelte meg még 2018-ban. Több mint két és fél évig fésülték át a bírósági, rendőrségi és egyházi feljegyzéseket, valamint beszéltek az áldozatokkal és tanúkkal. Jean-Marc Sauvé köztisztviselő azt mondta, hogy a 2000-es évek elejéig a katolikus egyház “mélységes, sőt kegyetlen közömbösséget tanúsított az áldozatok iránt”. A bizottság 2900-3200 visszaélésre utaló bizonyítékot talált – az összesen 115 000 pap és más klerikus közül –, de azt mondta, hogy ez valószínűleg alábecsült adat.

A közel 2500 oldalas jelentés szerint az áldozatok “túlnyomó többsége” a legkülönbözőbb társadalmi háttérrel rendelkező, serdülőkor előtt álló fiúk voltak. A becsült áldozatok száma eléri a 216 ezret, főként akkor 10–13 éves fiúk voltak érintettek. Az elmúlt 70 évben ezt kb. 3000 gyermekmolesztáló követte el, kétharmaduk pap. Ha az egyház szolgálatában álló, nem egyházi személyekkel is kibővítjük az elkövetők számát, akkor az áldozatok száma ezer is lehet.

A katolikus egyház a családi és baráti kör után az a környezet, ahol a legnagyobb a szexuális erőszak előfordulása

– áll a jelentésben. A vizsgálat megállapította, hogy az áldozatok 60%-a későbbi életében súlyos zavarokat szenvedett el érzelmi és szexuális életében. Sajnos azonban a testület által értékelt esetek többsége a francia törvények szerint túl régi ahhoz, hogy büntetőeljárást lehessen indítani az elkövetők ellen.