KezdőlapCímlapBucsai vérengzés: ötezer háborús bűnügy miatt indult nyomozás

Bucsai vérengzés: ötezer háborús bűnügy miatt indult nyomozás

Csaknem ötezer feltételezett orosz háborús bűnügyben nyomoznak az ukrán ügyészek, miután kiderült, milyen borzalmas mészárlást végeztek Bucsában az orosz katonák. Az ukrán főügyészség szerint napról napra százával nő a háborús bűncselekmények nyomozati aktája.

Az ügyészség által közzétett adatok szerint kedden összesen 4468 lehetséges háborús bűnt miatt nyomoznak, ez a szám napról napra százával nő. Becslések szerint 165 gyermek halt meg az orosz invázió következtében – tette hozzá az ügynökség.

Irina Venediktova ukrán főügyész keddi Bucsából tartott sajtótájékoztatón a Kijevet körülvevő, nemrég felszabadult városokat „a pokol által megkínzott régiónak” minősítette, és megfogadta, hogy megbünteti az elkövetőket.

– Oroszország lesz a felelős a hágai Bucsáért – tette hozzá a nap folyamán közzétett nyilatkozatában: „Az ügyészek és a nyomozók már vizsgálják Kijev környékét és dokumentálják a bűncselekményeket, hogy minden elkövetőt bíróság elé állítsák mind a nemzeti, mind a nemzetközi bíróságokon” – hangsúlyozta..

Az ügyészség közlése szerint országszerte megkezdődtek az előzetes nyomozások, többek között Kijev, Harkov, Szumi, Mikolajiv, Donyeck és Luhanszk régiókban.

– Bizonyítékokat gyűjtünk a nemzeti bíróságok és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság számára. A bizonyítékok már nem csak háborús bűnök, hanem emberiség elleni bűncselekmények. És minden tényt bebizonyítunk, hogy megbüntessük azokat, akik kínozták, gúnyolták és elpusztították az ukránokat – mondta Venediktova.

A főügyész kiemelte, hogy a közleményükben orosz katonák ukrán nők, férfiak, gyerekek és idősek ellen követtek el szexuális erőszakot, „De az áldozatok hallgatnak róla. Ez az ő választásuk. És ez egyértelmű: félelem, fájdalom, kétségbeesés és a teljes hitetlenség van bennük”.

Venediktova a Twitteren hozzátette, az ügyészek jelenleg „hat civil személy megkínzásának, meggyilkolásának és elégetésének megkísérlését, elrettentő tényét vizsgálják Bucsában”.

– A megszállók hat megkínzott és meggyilkolt civil holttestét próbálták elégetni Bucsában – mondta, hozzátéve: az ügyészek és a Kijev megyei rendőrtisztek kínzókamrát találtak Bucsában, egy gyermekszanatórium alagsorában.

Az ukrán ügyészség keddi közleménye szerint Bucsa megszállása idején az orosz fegyveres erőka nemzetközi humanitárius jog normáit megsértve civileket gyilkoltak meg, és a bűncselekmény elrejtése érdekében felgyújtották a testüket.A nyomozás során kiderült, hogy a halottak testén erőszakos halálra utaló jelek és kínzás nyomai voltak láthatók. A bucsai és a kijevi kerületi ügyészség ügyészei rendőrökkel együtt dolgoznak a helyszínen. Intézkedéseket tesznek a bűncselekmény összes körülményének megállapítására. Az előzetes vizsgálat folyamatban van. A Buchani Kerületi Ügyészség büntetőeljárást indított – erősítette meg a hivatal.

– Az egyik gyermekszanatórium pincéjében a rendfenntartók öt férfi megkötözött holttestére bukkantak. Az áldozatokat az orosz katonák fegyvertelen civileket kínoztak, majd meggyilkoltak – mondta Venediktova, hozzátéve:

A hírek szerint a Kijev és a Csernyihiv régió összes felszabadított városában is hasonló munkálatok zajlanak. A nyomozók a helyi lakossággal együttműködve tanúkkal, áldozatokkal beszélnek, valamint fényképeket és videós bizonyítékokat gyűjtenek – tette hozzá Venediktova. „Idő és professzionális hozzáállás szükséges ahhoz, hogy mindent helyesen rögzítsünk, és ne veszítsük el a reményt a bűnösök megtalálására és megbüntetésére” – mondta.

Indirekt/Blikk