2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Belföld Kitömik pénzzel a Parlamentből kiesett politikusokat

Kitömik pénzzel a Parlamentből kiesett politikusokat

Lényegesen átalakul a parlament összetétele a vasárnapi választások után. A korábbi képviselők negyede, közel ötven olyan politikus van, aki a következő ciklusban nem folytatja a munkát. Mindenkinek végkielégítés jár.

24.hu cikke szerint azok is kapnak pénzt, akik éppen korrupciós ügyekbe buktak bele. Burány Sándor 28 év után távozik. A korábbi Jobbik-frakció 17 tagjából 13 nem kapott újra bizalmat, de ők is végkielégítéssel távoznak majd.

A portál számításai szerint 51 helyen cserélődik fel a parlament, és attól függetlenül, hogy a Fidesz nyerte a szavazást, tizenöt helyen cserélődik ki a frakció. Minden távozó képviselő minimum négy, de van olyan is, aki hat millió forinttal lesz gazdagabb. Azok is, akik korábban vesztegetési ügybe keveredtek.Így jár a pénz Völner Pálnak – aki ráadásul négy hónapon belül másodszor kap végkielégítést, az államtitkári posztjáról történt távozás után is –, de ugyanúgy kap majd Simonka György, Boldog István, vagy az MSZP-s Tóth Csaba is.

Végkielégítést kap a köztársasági elnöknek választott Novák Katalin is. Sok olyan fideszes képviselő volt, aki nem került listára, és egyéni választó körzetben sem indították, így távozásuk nyilvánvaló volt. Összesen tehát tizenöt helyen cserélődött ki – sportnyelven szólva – a Fidesz kerete. Búcsúzik az Országgyűléstől Bíró Márk is, aki három ciklust húzott le úgy, hogy egyszer sem szólalt fel a Tisztelt Házban.

Az ellenzéki oldalon Burány Sándor (Budapest 9-es vk.), Tóth Csaba (Budapest 8-as vk.), Molnár Gyula (Budapest 18-as vk.), Demeter Márta (Budapest 6-os vk.), Gyüre Csaba (Szabolcs-Szatmár-Bereg 2-es vk.), Bangóné Borbély Ildikó (Hajdú-Bihar 5-ös vk.) és Mesterházy Attila volt MSZP-elnök (Veszprém 1-es vk.) már az előválasztáson elvérzett, listán pedig vagy nem indultak, vagy nem kaptak befutó helyet. A 65 éves Burány Sándor 1994 óta megszakítás nélkül képviselő volt, 2018-ig az MSZP, utolsó ciklusában a Párbeszéd színeiben, ő tehát 28 év után búcsúzik az Országgyűléstől.

Nagyot bukott a Jobbik is, amely egyetlen választókerületet sem tudott megnyerni. 2018-ban még 26 képviselői helyet szerzett a párt, a ciklus végére a kilépések miatt 17 tagú lett a frakció, a következő Országgyűlésben viszont már csak kilenc jobbikos lesz. Egyedül a KDNP frakcióját nem érintette a választás, mind a 17 kereszténydemokrata megőrizte a helyét.