2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Brutális kínzásokról számoltak be a Hamásztól szabadult foglyok

Brutális kínzásokról számoltak be a Hamásztól szabadult foglyok

A Hamász fogságából kiszabadult gyermekek kínzásokról számoltak be a hozzátartozóiknak Izraelben – jelentette a 13-as kereskedelmi tévé kedden.

A gyerekek hozzátartozói azt mesélték az izraeli és a nemzetközi média képviselőinek a hazaengedett gyerektúszok beszámolói alapján, hogy amikor a gyerekek sírni kezdtek, a hamászosok fegyvert fogtak rájuk, így hallgattatták el őket.

– Kényszerítették, hogy csendben maradjon, és még mindig suttog. A találkozásban az volt a legmegdöbbentőbb és legzavaróbb, hogy suttogott, nem lehetett hallani. Közel kellett dugnom a fülemet az ajkához – mesélte Thomas Hand, a kilencéves volt túsz, Emily Hand édesapja a CNN amerikai hírhálózatnak.

A hétfőn elengedett 12 éves Eitan Jahalomi nagynénje a BFMTV francia televíziónak adott interjújában azt mondta el, hogy amikor a kisfiú az elhurcolása után megérkezett Gázába, az utcán ismeretlenek ütlegelték. Később a gyerektúszoknak végig kellett nézniük az október 7-i mészárlások hamászosok rögzítette videófelvételeit.

A fiúk a földön, az anyák, nagymamák és a lányok műanyagszékekből összetolt „ágyakon” vagy a földre tett matracokon aludtak a föld alatti járatokban és termekben, s nem mindenkinek jutott takaró.

A foglyok jelentős – a felnőttek mintegy 10-15 kilós – súlyveszteséggel tértek vissza Izraelbe, mert nem kaptak sem elég, sem megfelelő élelmet a fogságuk idején. Az étkezések mennyisége és minősége fokozatosan romlott a fogságuk idején.

Ronit Lubetzky, az Ichilov Kórház gyermekosztályának igazgatója elmondta, hogy a fogság befolyásolta a gyermekek táplálkozását. „Az orvosi állapotfelmérés különféle gondokat állapított meg, köztük ortopédiai és a táplálkozással kapcsolatos bajokat” – nyilatkozta a Háárec című újságnak.

A fogságból helikopterrel a Szoroka kórházba szállították kiszabadulásakor az életveszélyes állapotban szabadon engedett 84 éves Elma Avrahamot. A kórházban mesterségesen lélegeztették és altatásban próbáltak javítani az egészségi állapotán. Két nap alatt sikerült helyreállítani a légzését, sőt, az asszony visszanyerte az öntudatát. Avraham közel két hónapig nem jutott hozzá krónikus betegségeire szedett gyógyszereihez, a Vöröskereszt képviselői nem találkozhattak vele, és nem biztosították az orvosi ellátását, noha a gyermekei eljuttatták a Vöröskereszthez mind a gyógyszereit, mind azok nevét.