2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Címlap Brutális földrengés rázta meg Törökországot: több százan meghaltak

Brutális földrengés rázta meg Törökországot: több százan meghaltak

A Törökország déli és Szíria északi részére lesújtó hétfő hajnali súlyos földrengés a mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérhette. A legfrissebb adatok szerint már több mint 300 halálos áldozata van a természeti katasztrófának.

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban: a CNN legfrissebb beszámolója szerint a két országban már több mint 300 halottja van a természeti csapásnak, ám az áldozatok száma folyamatosan növekszik. A sérültek száma legalább 440 és legalább 140 épület összedőlt. Ez az adat kora reggeli, azóta már legfrissebb, törökországi hivatalos adat már több mint kétezer sérültről szól.

Az elsődleges mérések alapján a legnagyobb rengés a 7,8-as erősséget is elérte, az epicentruma pedig az amerikai földtani intézet szerint Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre, 18 kilométeres mélységben volt.

A tájékoztatás szerint a legerősebb rengést több utórengés is követte, amely Törökország középső részein is érzékelhető volt, ezek a Richter-skála szerint 6,7-es erősségűek voltak.

A törökországi Malatya tartományban eddig 23 halottat és 420 sérültet regisztráltak a tartomány kormányzójának közlése alapján. A térség több településén házak dőltek romba, és nagyon sokan a törmelékek között rekedtek. Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett, és vannak halálos áldozatai.

Szíria területéről Aleppóban, Hamában és Latakiában jelentették a halálos eseteket.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ennek értelmében nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez.

FRISSÍTÉS: Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek – közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján, hétfőn reggel.

Oktay arról is beszámolt, hogy a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Ismertette azt is, hogy eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.

A török katasztrófavédelem adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett.