2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Címlap Botrány: nem akarták megműteni a szívbeteg fiút, mert a szülei nincsenek beoltva

Botrány: nem akarták megműteni a szívbeteg fiút, mert a szülei nincsenek beoltva

Az indulás előtti napon a kórház arról tájékoztatott, hogy a műtét nem lehetséges, mert a fiú szülei nincsenek beoltva.

Egy hároméves ciprusi gyermeknek súlyos szívbetegsége miatt sürgős műtétre volt szüksége, ám egy németországi, egy nagy-britanniai és egy izraeli kórház is elutasította a beavatkozást az anya és az apa oltatlansága miatt – írja a Nordbayern cikke nyomán az Index.

Mivel Cipruson nincsenek meg a műtét elvégzéséhez szükséges feltételek, az ország egészségügyi minisztériuma megszervezte, hogy a beavatkozást egy németországi klinika elvégezze. Az indulás előtti napon viszont a fogadó kórház arról tájékoztatta a ciprusi hatóságokat, hogy a műtét nem lehetséges, mert a fiú szülei nincsenek beoltva.

Mivel a beavatkozást sürgősen el kellett végezni, a szülők helyett egy megfelelő oltásokkal rendelkező gyám kísérte volna a gyermeket Németországba, ám a család erre nemet mondott. A ciprusi egészségügyi minisztérium ezután az Egyesült Királyságban, illetve Izraelben próbálkozott, de a kórházak mindkét esetben ragaszkodtak ahhoz, hogy a kisfiúnak oltott kísérője legyen. A szülők a német kórház elutasítása után azonnal felvették az első vakcinát.

Ha tudtam volna, beoltattam volna magam, de nem tartom helyénvalónak, hogy beoltják az egészséges embereket – állította a fiú apja, aki a minisztérium szerint hazudik, mert ők a családot jóval korábban tájékoztatták az oltás szükségességéről.

Végül találtak egy olyan egészségügyi intézményt Görögországban, ahol a körülmények ellenére is vállalták a fiú műtétjét.