2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Címlap Borzalom: orosz katonatiszt mesélte el, hogyan kínozzák az ukránokat

Borzalom: orosz katonatiszt mesélte el, hogyan kínozzák az ukránokat

Úgy küldték a Krím félszigetre, hogy sem ő sem a társai nem sejtették, hogy egyszer tényleg kitör a háború Oroszország és Ukrajna között. Amikor eljött a nap, hiába akart elmenekülni, börtönnel fenyegették. A tiszt – aki az eddigi legmagasabb rangú orosz katona aki megszólalt a háború borzalmairól – arról is vallott, hogyan kínozták meg az ukránokat.

Konsztantyin Jefremov a BBC-nek mesélte el elképesztő történetét. A férfi Melitopolban teljesített szolgálatot. Az orosz hadsereg tisztje két héttel a háború kitörése előtt, február 10-én érkezett a 2014-ben annektált Krím félszigetre.

„Akkoriban senki sem hitte, hogy háború lesz. Mindenki azt hitte, hogy ez csak egy gyakorlat. Biztos vagyok benne, hogy még a rangidős tisztek sem tudták” – mondta az egykori főhadnagy.

Elmondta, hogy amikor a harcok kitörtek, vissza akart menni a csecsenföldi állomására, azonban ekkor figyelmeztették, akár 10 évet is kaphat az ellenszegülése miatt. Mivel félt, hogy börtönbe kerül, ezért mégsem menekült el akkor – noha már a kocsiban ült.

Február 27-én vezényelték át Melitopolba. Mint mondta, az orosz katonák mindent elvittek, ami mozdítható volt, még egy fűnyírót is betettek a teherautóba, hogy az új laktanya körül használják.

Jefremov áprilisban Bilmakba került az embereivel, ahol tanúja volt a foglyok erőszakos kihallgatásának, mi több, az éheztetésüknek is. Elmesélte, egy bekötött szemű katona feje mellé fegyvert tartott az egyik orosz ezredes, megfenyegette, háromig számol, és vége az életének. Végül nem lőtte le, hanem csak közvetlenül a füle mellett sütötte el a fegyvert.

Elmondása szerint az egyik ukrán fogoly bevallotta, hogy mesterlövész, mire az orosz parancsnok üvöltve rákérdezett: házas-e. Igennel felelt. Ekkor a magas rangú tiszt parancsot adott, hogy hozzanak egy felmosót, mert lányt akarnak belőle készíteni…, majd videót készítettek a feleségének.

A férfi olyan esetről is tud, hogy a vallatás közben kiverték a fogát egy ukrán katonának, vagy lábon lőtték. Utóbbi katonára végül orosz egyenruhát adtak, hogy ellássák az orvosok, és segíthessenek rajta.

Jefremov végül nyáron térhetett vissza Csecsenföldre az osztagához, ahol eredetileg aknamentesítésen dolgozott. Ekkor jelezte hivatalosan a kilépési szándékát.

Elkezdtek fenyegetni. Azok a tisztek, akik egy napot sem töltöttek Ukrajnában, azt mondták nekem, hogy gyáva áruló vagyok. Nem engedték meg, hogy lemondjak. Elbocsátottak – mondta.

A brit lapnak átadta a bizonyítékait és az eltávolításáról szóló dokumentumokat. Tavaly szeptemberben, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges katonai mozgósítást rendelt el, úgy döntött, elköltözik a házából, mert ott megjelentek a sorozásért felelős egységek. Mivel nem volt más lehetősége, jobb híján bérelt magának egy lakást, de attól tartott, hogy a szomszédok majd feljelentik – ilyen esetekre ugyanis elmondása szerint már volt példa. Végül felvette a kapcsolatot egy orosz emberi jogi csoporttal, amelyik segített neki abban, hogy elhagyja az országot.

Az interjú végén Konsztantyin Jefremov elnézést kért az ukránoktól. Embert ugyan nem ölt, de magának már nem tud megbocsátani, amiért részt vett a háborúban. Így azt sem várhatja el, hogy mások megbocsássanak neki – zárta.