2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Címlap Bahmut kétharmada már az oroszok kezén van

Bahmut kétharmada már az oroszok kezén van

Az orosz egységek Artemivszk (Bahmut) területének mintegy 70 százalékát vonták az ellenőrzésük alá – közölte Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója pénteken a Rosszija 24 tévécsatornán.

Gagin azt is elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők megpróbáltak ellentámadást indítani, és Csasziv Jar irányából behatolni a városba, de a terveiket meghiúsították. Azt mondta, Artemivszkben mintegy tízezer ukrán lehet.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió megbízott vezetője pénteki beszámolójából kiderül, hogy a Wagner-csoport harcosainak sikerült beékelődniük a Vosztokmas vállalat területére, amely az Artemivszki Színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) északi részén található. Elmondása szerint a rohamegységek tovább nyomulnak a városközpont felé, északi és déli irányba szorítva ki az ukrán erőket.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője – a pénteki hadijelentést ismertetve – az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap alatt elszenvedett emberveszteségét 335 főben határozta meg. A tábornok szerint közülük 135 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeck városban és Madrikine községben két civil életét vesztette.

Ramzan Kadirov csecsen vezető pénteken ötmillió rubel (mintegy 24 millió forint) jutalmat ígért annak az ukrán katonának a megöléséért, aki egy videót tett közzé arról, ahogy a társaival szalonnát eszik a Koránról, majd elégeti a muszlimok szent könyvét. Kadirov közölte: ha élve hozzák el neki, tízmillió rubelt (mintegy 48 millió forintot) hajlandó fizetni érte – írta az MTI.