2022.06.30
Pál
Kezdőlap Címlap Az USA már annyi fegyvert küldött Ukrajnának, hogy kifogytak a készletei

Az USA már annyi fegyvert küldött Ukrajnának, hogy kifogytak a készletei

Néhányat, például a Stinger rakétákat, már évek óta nem gyártják, így nem könnyű ezeket pótolni.

A Pentagon villámgyorsan reagált Oroszország ukrajnai háborújára: rakétákat, kézi lőfegyvereket és tarackok ezreit szállította le a háború kezdete óta. A védelmi minisztérium mostanra saját sikerének áldozatává vált, ugyanis annyi fegyvert szállítottak Ukrajnának, hogy hiány lépett fel az amerikai hadsereg saját háborús készleteiben. A tisztviselők már tárgyalnak vadonatúj szállítmányokról, de egyes fegyvereket, amelyeket már nem gyártanak, nehéz lesz pótolni.

A külügyminisztérium szerint a háború kezdete óta az Egyesült Államok 3,8 milliárd dollár értékű katonai segélyt juttatott el Ukrajnának. A fegyvereket és készleteket az Air Mobility Command gépein keresztül szállítják az Atlanti-óceánon keresztül a lengyelországi katonai bázisokra. Onnan a felszerelést teherautóval és vonattal küldik Ukrajnába.

A védelmi minisztérium eddig legalább 5500 FGM-148 Javelin páncéltörő rakétát és 1400 darab FIM-92E Stinger légvédelmi rakétát küldött Ukrajnába. Ezek még Pentagon mércével mérve is nagy számok; Mark Cancian, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető tanácsadója becslése szerint az Egyesült Államok a Javelin rakéták teljes készletének körülbelül egyharmadát és a Stinger rakétakészletének egynegyedét küldte el Ukrajnának.

A készletek egy részét fenntartják annak biztosítása érdekében, hogy a fegyveres erők reagálni tudjanak a vészhelyzetekre szerte a világon – írja a Popular Mechanics.