2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Címlap Az orosz külügyminiszter szerint a harmadik világháború pusztító atomháború lenne

Az orosz külügyminiszter szerint a harmadik világháború pusztító atomháború lenne

Az orosz külügyminiszter megfenyegette a NATO-t, hogy ne merjen beleavatkozni az orosz invázióba. Kitért arra is, hogy ha kitörne a harmadik világháború akkor az atomfegyverekkel és hatalmas pusztítással járna.

Szergej Lavrov figyelmeztette a világ nagyhatalmait, hogy egyre feszültebb a helyzet a világban az Ukrajna elleni támadás miatt, ésha kitörne egy esetleges harmadik világháború, az nukleáris és pusztító lenne.

Az orosz külügyminiszter Vlagyimir Putyin, a nyugati világot fenyegető kijelentése után néhány nappal közleményében arra figyelmeztette a NATO-t, hogy ne keveredjen bele az ukrajnai háborúba.

A külügyminiszter a TASS orosz hírügynökségnek fejtette ki a Kreml álláspontját, hogy Moszkva készen áll az ukrajnai béke megteremtését célzó tárgyalások második szakára, de azzal vádolta Kijevet, hogy az Egyesült Államok kérésére szándékosan késlelteti ezt a folyamatot.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló orosz forrás azt mondta, hogy a tárgyalások második fordulójára még ma, a fehérorosz-lengyel határ közelében kerülne sor, miután hétfőn lezárult az első diplomáciai kísérlet.

Lavrov ma reggel azzal is próbálta igazolni Ukrajna megtámadását, hogy az orosz erők „nem engedik meg Ukrajnának, hogy atomfegyverhez jussanak” – jelentette a TASS.

Bár Lavrov kedden bírálta, hogy az Egyesült Államok miért tart fenn továbbra is atomfegyvert az európai országokban az atomegyezmény ellenére, nincs bizonyíték arra, hogy Ukrajnának lennének nukleáris fegyverei, vagy egyáltalán tervezné azok beszerzését.

– Számunkra elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyverei továbbra is számos európai államban ott vannak – mondta Lavrov hozzátéve: “Az amerikai nukleáris fegyvereket már régen vissza kellett volna vinni oda, ahonnan jöttek, és a hozzájuk tartozó európai infrastruktúrát is fel kellett volna számolni”.