2023.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Ajjaj: Észak-Korea rakétát lőtt ki Dél-Korea partjai mellé

Ajjaj: Észak-Korea rakétát lőtt ki Dél-Korea partjai mellé

Egyre feszültebb a helyzet Dél-Koreában, miután a Kim-Dzsong Un-rezsim szerdán ballisztikus rakátékat lőtt ki a Dél-Korea partjaitól 60 kilométerre. Ez volt az első alkalom, hogy Szöul területét átlépte a diktatúra egyik fegyvere. Dél-Korea szintén rakétakilövésekkel válaszolt az agresszióra.

A rakéta Dél-Korea felségvizein kívül landolt, de az északi határvonaltól (NLL) délre, egy vitatott Korea-közi tengeri határon, amelyet Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök „a területi behatolás hatékony cselekményének” nevezett.

A dél-koreai harci gépek válaszul három levegő-föld rakétát lőttek ki a tengerbe a tengeri határon keresztül északra – közölte a dél-koreai hadsereg.

Az észak-koreai fegyver egyike volt annak a három, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétának, amelyeket Wonsan észak-koreai partvidékéről a tengerbe lőttek ki – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített főnöke (JCS). A JCS később közölte, hogy több mint 10 különböző típusú rakétával válaszoltak Észak-Koreának.

A JCS szerint legalább az egyik rakéta az érintett partszakasztól 26 kilométerre délre, a dél-koreai Sokcho várostól 57 kilométerre, a keleti parton, és Ulleung szigetétől 167 kilométerre landolt. Utóbbinál légiriasztást is kiadtak.

Reggel 8 óra 55 perckor hallottuk a szirénát, és mindannyian lementünk az épületben az alagsorban lévő evakuálási helyre – mondta egy Ulleung megyei tisztviselő a Reutersnek. „Ott maradtunk, majd felértünk az emeletre 9 óra 15 perc körül, miután hallottuk, hogy a lövedék a tengerbe csapódott”.

A sziget déli részén élő egyik lakos azt mondta, nem kaptak figyelmeztetést.

Az atomfegyverrel felfegyverzett Észak-Korea idén rekordszámú rakétát tesztelt. Szöuli és washingtoni illetékesek szerint Észak-Korea 2017 óta először fejezte be a technikai előkészületeket, hogy atomfegyvertesztet hajtson végre.