2022.11.26
Virág
Kezdőlap Címlap A harmadik béketárgyalás sem hozott eredményt az oroszok és ukránok közt

A harmadik béketárgyalás sem hozott eredményt az oroszok és ukránok közt

Az eredményekről az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója számolt be.

Befejeződött az orosz–ukrán béketárgyalások harmadik fordulója – jelentette be Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. A két küldöttség hétfő délután ült tárgyalóasztalhoz a belarusz Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban. A tárgyalások előtt Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője három kérdéskört nevezett meg témaként:

  • a belpolitikai rendezésről,
  • a nemzetközi emberiességi szempontokról és
  • a „katonai rendezés” kérdéseiről.

Mihajlo Podoljak jelentette be az Oroszországgal folytatott tárgyalások harmadik fordulójának eredményét közösségi oldalán.

A tárgyalások harmadik fordulója véget ért. Kisebb pozitív fejlemények vannak a humanitárius folyosók logisztikájának javításában – közölte videóüzenetében a politikus.

Arról is beszámolt, hogy a tárgyalások folytatódnak, elsősorban a tűzszünet és a biztonsági garanciák állnak majd a középpontban. A mai napig nincs olyan eredmény, amely jelentősen javítaná a helyzetet – tette hozzá.

Az orosz delegáció már kész dokumentumokkal ült tárgyalóasztalhoz hétfő délután a béketárgyalásokon.

Folytatódnak az orosz és az ukrán fél közötti tárgyalások az ukrajnai helyzet rendezéséről, bár a velük szemben támasztott elvárások nem igazolódtak – mondta az orosz delegáció vezetője, Vlagyimir Medinszkij elnökhelyettes a helyi médiának. Hozzátette: remélik, hogy legközelebb jelentősebb előrelépést tudnak elérni.

A TASZSZ szerint Vlagyimir Medinszkij elmondta: Oroszország reméli, hogy legalább egy jegyzőkönyvet aláírhat az ukrán delegációval folytatott tárgyalásokon, de semmit sem írtak alá.

Rengeteg írásos dokumentummal érkeztünk, konkrét megállapodásokkal, projektekkel, javaslatokkal. Reméltük, hogy ma sikerül legalább egyet aláírni azok közül, amelyekről úgy tűnt, elvileg már megegyeztünk. Az ukrán fél azonban ezeket az iratokat elvitte haza tanulmányozni, nem tudták ezeket a helyszínen aláírni, azt mondták, hogy visszatérnek erre a kérdésre, valószínűleg a következő ülésen – tájékoztatott az orosz delegáció vezetője.

Indirekt/index.hu