2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap 101 évesen ítélték el a náci haláltábor egykori őrét

101 évesen ítélték el a náci haláltábor egykori őrét

Hiába tagadta a vádakat, az ellene felmutatott bizonyítékok cáfolhatatlanul rámutattak annak a 101 éves idős férfinak a bűnösségére, aki több ezer ember halálában játszott közre az egyik náci haláltáborban. Elítélte a német törvényszék a náci haláltáborok eddigi legidősebb őrét.

A Brandenburg an der Havel-i törvényszék jelentése szerint Josef Schützöt kedden ítélték el Németországban: az idős férfi öt év börtöntüntetést kapott.

Schützöt, aki 1942-45 között a sachsenhauseni tábor őre volt, több ezer ember halálában való bűnrészességért ítélték el. A férfi 21 éves volt, amikor a náci őrség tagjaként Sachsenhausenben kezdte el segíteni a nácikat. Schützöt bűnrészességgel vádolták volt szovjet hadifoglyok meggyilkolásában, illetve mások Zyklon-B gázzal történő kivégzésében.

Az idős férfi a per során végig tagadta, hogy a tábor őre volt, pedig az ügyészség számos bizonyítékkal támasztotta alá a vádat.

Josef Schütz azután kerülhetett a német igazságszolgáltatás elé, hogy 11 évvel ezelőtt egy volt SS-tiszt, John Demjanjuk elítélése precedenst teremtett. Az ügy ugyanis lehetővé tette, hogy az ügyészek vádat emeljenek a második világháborúban elkövetett náci bűnökben való segédkezésért. A per előtt bizonyítani kellett a gyilkosságban való közvetlen részvételt – szúrta ki a HVG.