KezdőlapÉletmódMiért zsibbadhatnak a végtagok?

Miért zsibbadhatnak a végtagok?

Úgy érzed néha, mintha a bőrödet apró tűkkel szurkálnák, vagy mintha hangyák szaladgálnának rajta? A végtagok zsibbadása általában pszichés eredetű, de komoly betegség is állhat a hátterében.

A zsibbadás az érzészavarok (más néven paraesthesia) csoportjába tartozik. Sokan úgy írják le az érzést, mintha bőrüket apró tűkkel szurkálnák, vagy erős csiklandozást éreznének a test egyik részén. Mások ahhoz hasonlítják az érzést, mintha hangyák futkosnának a bőrükön. A zsibbadás leggyakrabban a végtagokban alakul ki, de a test más részét is érintheti.

Fontos, ha a zsibbadás érzése vissza-visszatér, mindenképp fordulj orvoshoz. Az orvos számára sok segítséget nyújt, ha pontosan le tudod írni a tapasztalt zsibbadásérzést. Ez és a további vizsgálatok alapján a szakember meg tudja állapítani, hogy pszichés eredetű-e a zsibbadás, vagy valamilyen szervi elváltozás áll a hátterében.

A kéz, láb zsibbadását okozhatja helyi, a perifériás idegvégződéseket érintő elváltozás, de akár gerincvelői vagy agyalapi (tehát központi idegrendszeri) elváltozás is. A központi idegrendszer károsodását és így a zsibbadást leggyakrabban porckorongsérv okozza. A zsibbadás helyéből a gyakorlott orvos gyorsan meg tudja állapítani a porckorongsérv helyét. A zsibbadást ritkább esetben a központi idegrendszerben kialakult daganat is kiválthatja. Ha a zsibbadó érzés csak nagyon rövid ideig tart és magától gyorsan elmúlik, akkor könnyen lehet, hogy azt az agy véráramlásának zavara okozza. Ha a zsibbadás csak átmeneti, akkor valószínűleg a test anyagcserezavara áll a hátterében. Az anyagcserezavar során legtöbbször a vérben lévő kalcium és magnézium szintje csökken, és ez okozza a végtagok zsibbadását.