KezdőlapÉletmódLehetünk még fittek 50 felett?

Lehetünk még fittek 50 felett?

Ígéretes, ha ötvenéves korunk előtt fizikailag aktívak voltunk – ám ha nem mozogtunk rendszeresen, még mindig nem késő elkezdeni! Könnyít a menopauza tünetein és számos betegség kialakulását megelőzheti.

Az öregség számos nehézsége annak a következménye, hogy inaktív életmódot élünk – s bár a valóságban 55 évesek vagyunk, biológiailag akár 35-nek is megfelelhetünk, ha rendszeres testmozgást végzünk. Mielőtt elkezdjük azonban, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal, különösen, ha van is valamilyen problémánk, például fennáll a szívbetegség rizikója – dohányzunk, magas a vérnyomásunk, magas a koleszterin-szintünk, diabéteszesek vagyunk vagy a családban ez jellemző vonás. Ha az ellenőrzés megtörtént, hozzáfoghatunk a mozgáshoz!

Minden kis mozgás számít. Ha nincs időnk arra, hogy rendszeresen járjunk órára vagy otthon elvégezzük a gyakorlatokat, nézzünk egyéb mozgásformák után is. Egy kutatás szerint minden extra lépés, amit egy nap alatt megteszünk, jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Íme néhány ötlet, ami motiválhat abban, hogy mozogjunk!

Fogadjunk örökbe egy kutyát, amivel aztán minden nap tudunk sétálni egyet! Lift helyett használjuk a lépcsőket. Ne kiabáljunk fel a családtagoknak az emeletre, inkább menjünk fel értük! Keljünk fel a székből, beszélgessünk az irodában a kollégákkal, ahelyett, hogy e-mailt küldünk nekik. Tartsuk meg a beszélgetést pár perces séta közben.

Sétáljunk gyorsan, valahányszor csak lehet. Viseljünk mindig kényelmes cipőt, vagy vigyük azt magunkkal, így a lábunk nem fogja megsínyleni a testmozgást. Találjunk kedvünkre való sportot, játékot, bármilyen tevékenységet! A lényeg, hogy a gyakorlás rendszeres maradjon. Ha élvezzük, persze nem is kérdés, hogy nem fogunk kihagyni egy-egy alkalmat!