KezdőlapÉletmódKészítsünk mézeskalácsot!

Készítsünk mézeskalácsot!

A karácsonyi ünnepek előtt lázas készülődés kezdődik a konyhákban. A nagymamák és az édesanyák lelkesen sütnek, főznek, hogy sok finomság kerüljön az asztalokra.

Sajnos egyre több családban más ez a készülődés, mivel nem eheti mindenki ugyanazt, sok embernek olyan menüt kell összeállítani, amely mentes valamitől. Ez főleg a háziasszonyokra ró többlet feladatokat, mert bár gombamódra szaporodnak azok az éttermek, ahol mentesen lehet enni, ha magunk akarjuk elkészíteni például a mentes mézeskalácsot, már bajban vagyunk, hogy milyen alapanyagokat használhatunk. Most segítünk, miként kell elkészíteni a mentes mézeskalácsot.

Mézeskalács receptje:

Hozzávalók

egy csomag Mentes mézeskalács keverék,

63 gr alamacukor vagy méz,

35 gr víz

25 gr tojás (fél tojás)

21 gr kókuszolaj,

3 gr narancshéj.

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát. Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk, és fantáziánkra bízva díszítjük. A cukormáz nem mézzel, hanem mézes ízű cukorral készül.

Cukormáz

1 tojás fehérje

15-20 deka nagyon finomra darált cukor,

1 teáskanál étkezési gluténmentes keményítő

1 teáskanál ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz

A cukrot csak apránként adjuk hozzá, meg kell várni, amíg a cukor felolvad a fehérjében. Ha folyós lett a cukor, akkor kis vizet kell adni hozzá cseppenként, ha sűrűre sikerült, akkor pedig cukrot.