2024.02.26
Géza
Kezdőlap Belföld Így növeljük a teret, ha kicsi az erkélyünk

Így növeljük a teret, ha kicsi az erkélyünk

Abban az esetben, ha kisebb lakással vagy erkéllyel, terasszal rendelkezünk, mindenképpen szükségünk lehet olyan ötletekre, amelyekkel minél jobban maximalizálni tudjuk a helyet egy-egy térben. Hiába zsúfolunk többféle bútort és egyéb kiegészítőt egy kisebb helyiségbe, az nem csak nem mutat jól, de még kényelmetlenül is érezhetjük az adott helyiségben magunkat. Az erkélyen kellemes üldögélni és nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújthat, amennyiben egy kevés energiát és időt áldozunk arra, hogy valóban egy kellemes légkörű, barátságos környezetet teremtsünk meg. Mutatunk néhány ötletet, hogyan lehet ízlésesen berendezni, akár egy parányi erkélyt is.

Törekedjünk az egyszerűségre!

A kevesebb, néha több – tartja a mondás. És milyen igaz, hiszen minél több bútort és kiegészítőt zsúfolunk egy adott helyre, az annál kisebbnek tűnik. Az erkélyünk kialakításánál a praktikumot helyezzük előtérbe, azaz valóban csak a legszükségesebb bútorokat és kiegészítőket szerezzük be.

A kerti puff egy kiválóan használható ülőalkalmatosság, főleg ha egy olyan darabot választunk, amely tárolásra is alkalmas. Egy ilyen puffon elfogyaszthatjuk reggelente a kávénkat, illetve egy olvasósarkot is kialakíthatunk a segítségével. Az olvasás végzetével pedig a plédet és párnát a puff tároló részébe el is rejthetjük. A kerti puffok széles választékban állnak a rendelkezésünkre mind kialakítás, mind textúra, mind pedig szín tekintetében. Választhatunk egyszerűbb, letisztult színvilággal rendelkezőt, illetve a bohém stílusú kerti puffok közül is válogathatunk.

Amikor az erkélyt tervezzük meg, arra is gondolnunk kell, hogy az adott bútor, vagy bútorok, ellenálljanak az időjárás viszontagságainak. A kerti puffok között találhatunk olyanokat, amelyek vízálló szövetből készültek és az UV – sugárzás sem tesz kárt bennük. A puffok azért is bizonyulnak jó választásnak egy kis alapterületű erkélyre, mivel akár több funkciót is betöltethetnek. Használhatjuk azokat ülőkeként, lábtartóként és akár kisasztalként is.

Dekoráció a falon

Mivel egy parányi erkélyen éppen csak a bútoroknak találunk majd helyet, így a dekorációk elhelyezését úgy kell megoldanunk, hogy ne csökkentsék tovább a hely méretét. Az erkély fala egy tökéletes hely a dekorálásra, egy-egy polc felszerelésére. A polcokra helyezhetünk virágcserepeket, lámpát, egyéb dekorációs elemeket.

Még étkezhetünk is egy kis erkélyen

Ahhoz, hogy étkezésre is alkalmas legyen a kisebb méretű erkély, a megfelelő asztalt szükséges kiválasztani. A kerti tároló asztalok remek választásnak bizonyulnak, már csak a kisebb méretüknél fogva is. Egy ilyen asztalkát is használhatunk, akár tárolásra, akár lábtartóként. Ezek az asztalok rendkívül tartósak, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, stílusosak és kifinomult eleganciát kölcsönöznek az erkélyünknek.

(X)