2023.03.29
Auguszta
Kezdőlap Címlap Rasszizmus miatt át kell nevezni a majomhimlőt

Rasszizmus miatt át kell nevezni a majomhimlőt

Amikor a majomhimlőjárvány az év elején elterjedt, rasszista és megbélyegző megjegyzések terjedtek el az interneten, illetve egyes közösségekben. A jelenséget jelentették a WHO-nak. Több nyilvános és zártkörű megbeszélésen számos magánszemély és ország aggodalomnak adott hangot, és arra kérte a szervezetet, hogy tegyen javaslatot az elnevezés megváltoztatására.

A globális szakértőkkel folytatott konzultációsorozatot követően a WHO a majomhimlő szinonimájaként az „mpox”, azaz „mhimlő” új, előnyben részesített változatát fogja használni. Ezeket egy éven keresztül egyszerre használják a dokumentációkban, míg a „majomhimlő” elnevezés fokozatosan megszűnik.

Az új és kivételes esetekben a már létező betegségek elnevezésének meghatározása a WHO feladata, továbbá a betegségek nemzetközi osztályozása a nemzetközi egészségügyi osztályozási rendszer szerint. Ezekről a szervezet a tagállamok szakértőinek bevonásával konzultál.

A WHO összegyűjtötte a szakértők, valamint az országok és a nyilvánosság véleményét, mindenkiét, akit arra kértek fel, hogy tegyen javaslatot az új elnevezésre. E megbeszélések és a WHO főigazgatójával, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesusszal folytatott további megbeszélések alapján a WHO a következőket javasolja:

Mindenképp változtassanak egy egyszerűbb változatra, ami az eredeti rövidítése: „mpox”, tehát „mhimlő”.

Az ajánlásoknál figyelembe vették az indokoltságot, a tudományos megfelelőséget, a jelenlegi használat mértékét, a kiejthetőséget, a különböző nyelveken való használhatóságot, a földrajzi vagy zoológiai hivatkozások hiányát, valamint a történelmi tudományos információk könnyű visszakereshetőségét.

A konzultációs folyamat során különböző tanácsadó testületeket hallgattak meg, köztük az orvosi és tudományos, valamint az osztályozási és statisztikai tanácsadó bizottságok szakértőit, amelyek 45 különböző ország kormányhatóságainak képviselőiből álltak.