2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Belföld Adót emelne az EU: 800 forinttal is nőhet itthon egy doboz cigi...

Adót emelne az EU: 800 forinttal is nőhet itthon egy doboz cigi ára

Megduplázná az Európai Unió (EU) a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adót, ezzel csökkentve a dohányzók arányát. A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatával jelentősen megugorhat a bolti ár, a cél pedig, hogy 18 év múlva „dohánymentes nemzedék” jöjjön létre.

A Financial Times birtokába került bizottsági anyag szerint ezzel látványosan emelkedne a hagyományos dohánytermékek jövedéki adóterhe, ugyanakkor az új típusú termékeket sem hagynák ki az adóemelésből.

Az EU csökkenteni szeretné a dohányzók arányát, aminek érdekében gyakorlatilag megdupláznák a cigarettára kivetett jelenlegi jövedévi adó minimum 1,8 eurós (nagyjából 730 forintos) összegét – ezzel pedig 3,6 euróra (1465 forintra) emelkedne 20 szálanként – derült ki az Európai Bizottság dokumentumtervezetéből.

A Financial Times azt írta, ha a tervezet átmegy Brüsszelen, akkor az adóemelés jelentősen megdrágítaná a dohányzást a kelet-európai országokban – ezzel ugyanis a cigaretták csomagja átszámolva 3 euró (1220 forint) is lehet. A KSH-adatok alapján a Porfolió azt írta, ha ezt a javaslatot élesítik, akkor egy doboz cigaretta ára akár 700-800 forinttal emelkedhetne Magyarországon.

Az EU a 2011. évi uniós irányelvet a dohánytermékekről már aktualizálás alá vonta, ennek keretében az elektromos cigaretta és a hevített dohánytermékek adóztatása is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez lenne kötve.

„Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40, míg a gyengébbekre 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki. A hevített dohánytermékekre pedig 55 százalékos lenne a kivetett adóteher, így 1000 eladott termék esetében ez darabonként 91 eurós adókulcsot jelent” – szemlézte a Portfólió.

Az unió a fenti lépésekkel próbálja minimalizálni a dohánytermékek fogyasztását, a cégső cél pedig, hogy 2040-re dohánymentes nemzedék jöjjön létre. Ezért is tiltották be az ízesített, hevízett dohányáruk használatát. Meg akarták fékezni a fiatal fogyasztók körében megugró keresletet.

Brüsszel új tervezete erősen megosztotta a szakértők véleményét: Rob Branston, a University of Bath üzleti gazdaságtan vezető tanára szerint az új adócsomag életeket ment, míg Peter van der Mark, az Európai Dohányzási Dohányipari Szövetség főtitkára úgy véli, hogy a hirtelen nagyon jelentős adóemelés az illegális kereskedelmet erősíti.