2023.06.06
Norbert, Cintia
Kezdőlap Címlap Pánik Angliában: új horrorvírus ütötte fel a fejét, Nigériából vitték be

Pánik Angliában: új horrorvírus ütötte fel a fejét, Nigériából vitték be

Az egészségügyi hatóságok vizsgálják, hol kaphatták el a fertőzést az új betegek.

A majomhimlő vírusa fertőz Londonban, az egészségügyi hatóságok máris hajtóvadászatot indítottak a fertőzés terjesztői után, hogy megállítsák egy esetleges járvány kitörését – tudósít a The Daily Mail. A brit lap szerint a mostani két új fertőzött nincs kapcsolatban azzal a korábban kezelt beteggel, akinél először fedezték fel a kórt a szigetországban idén. A két új beteg, akik közül egy kórházba is került a kórral, közös háztartásban él – írják.

A hatóságok most kutatást végeznek az eddigi betegek környezetében. A majomhimlő ugyanis meglehetősen súlyos betegség: a vírussal fertőzött tíz betegből átalgosan egy életét veszti. A betegség lázzal, fej- és izomfájdalmakkal, hátfájással jár, majd kialakul a jellegzetes himlőszerű kiütés testszerte. Ezen a linken mindenki saját felelősségre megnézheti, hogyan fest egy fertőzött ember bőre. A betegséget mostani londoni felbukkanása idején egy Nigériából érkezett embernél mutatták ki először – a betegség ugyanis jellemzően az afrikai kontinensen terjed, leginkább behurcolt esetek vannak.

A brit egészségügyi szakemberek bár figyelmeztetnek arra, hogy súlyos betegségről van szó, hangsúlyozzák: nincs ok pánikra, a vírus ugyanis nehezen, szoros kontaktus útján terjed, és a felbukkant esetek ellenőrzés alatt állnak.