2021.10.24
Salamon
Kezdőlap Címlap Lóféreghajtót rendelt egy budapesti gyógyszerész a koronavírus ellen: eljárás indult

Lóféreghajtót rendelt egy budapesti gyógyszerész a koronavírus ellen: eljárás indult

Egy budapesti egészségügyi dolgozó még tavaly októberben Indiából, saját felhasználásra rendelt két doboz lóféreghajtót, de a tablettákat végül sosem kapta meg, mert azokat már a reptéren elkobozták. A rendőrség mégis házkutatást tartott nála, rabosította és gyógyszerhamisítás bűntette miatt büntetőeljárást indított ellene.

Rajta kívül még négy egészségügyi dolgozó ellen folyik ilyen eljárás a fővárosban. A BRFK szerint azért, mert mindannyian saját felhasználásra ugyan, de „a Magyarországon nem engedélyezett ivermektin (Iverlast) nevű gyógyszert rendeltek külföldről” – közölték a Telexszel.

Az érintett férfi alapbetegsége miatt egyre inkább féltette az egészségét, ezért rendelte Indiából a gyógyszert. Akkor „az alapellátásban vakcina és gyógyszer sem állt még rendelkezésre. Otthoni körülmények között az emberek nem tudták gyógyítani magukat. Pedig ennél a betegségnél az időablak kritikus volt, az új törzseknél pedig még kritikusabb” – mondta.

Tavaly kezdett el terjedni, hogy az állatgyógyászatban használatos parazitaölő szer, az ivermektin hatásos a koronavírus-fertőzés ellen is. Magyarországon is olyannyira népszerű lett ez az elmélet, hogy november végén a Nébih is kiadott egy közleményt, amelyben ugyan nem tiltja a szer használatát, de arra figyelmezteti az embereket: nem jó ötlet lóféreghajtót szedni a koronavírus ellen.

A hivatalos szakmai vélemény szerint a szert embereken alig tesztelték, és a megfelelő adagolás néha embereknél kivitelezhetetlen. A néhány résztvevős kutatások alapján egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az állapotjavulás az ivermektinnek köszönhető-e. Mégis sokan, köztük például Bánhidi Bence válogatott kézilabdás is meg voltak győződve arról, hogy náluk ez a szer hatott.

Az egészségügyi dolgozóval tavaly novemberben először a Magyar Posta közölte, hogy a csomagjában talált két doboz gyógyszer Magyarországon illegálisnak minősül, ezért a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) kiutasította azt. Nem sokkal később a NAV már arról tájékoztatta a férfit, hogy a tabletták miatt eljárást indítottak „a küldemény országba történő behozatalának jogszerűségének megállapítása érdekében”, és további szakhatóságot is bevonnak a vizsgálatba. Az ügyészi határozat pedig arról szólt, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint a termék Magyarországon illegális, mennyisége pedig indokolatlan.

Indirekt/telex.hu