2023.03.30
Zalán
Kezdőlap Címlap Hoppá: tudósok szerint a kannabisz legyőzi a koronavírust

Hoppá: tudósok szerint a kannabisz legyőzi a koronavírust

Egy friss kutatás szerint a kenderfajtákban található két vegyület a koronavírus alfa- és béta változatai ellen is hatásos védelmet nyújthat.

A Gyógyszerészeti Főiskola és a Linus Pauling Intézet összefogott és elkezdett vizsgálni egy növényt, amely ellen mindezidáig a legtöbb államban tűzzel-vassal küzdöttek, most mégis úgy tűnik, ez lehet a kulcs a vírus megfékezésére: ez a kannabisz.

A növény a kutatók szerint képes lehet megakadályozni a vírus kialakulását. Ehhez két, a kenderfajtákban megtalálható CBDA (kannabidiol) és a CBGA ( kannabigerol) savat vizsgálták meg. A kutatás során kiderült, ezek a vegyületek képesek arra, hogy a koronavírus tüskefehérjéhez kötődjenek, s így megfékezzék a vírust, hogy az az emberi sejtekbe hatoljon.

A kannabisz ráadásul a vírus alfa – Nagy Britanniában azononosított – és a béta verziójával, az első dél-afrikai variánssal szemben is hatékony. A kutatók feltételezték, hogy ezek a savak akár az újabb variánsokkal szemben is megfelelő védelmet nyújthatnak.

Ezek a vegyületek szájon át is bevehetők, és régóta biztonságosan használhatók embereknél – jegyezte meg Van Breemen, az intézet munkatársa, hozzátéve: ezek a növényi anyagok kiegészítő kezelésnek is jók, illetve gyógyszert is lehetne belőlük létrehozni.

Indirekt/Blikk