KezdőlapCímlapEurópában is megjelent a pusztító járvány: 100 százalékos a halálozási arány

Európában is megjelent a pusztító járvány: 100 százalékos a halálozási arány

Embert ugyan nem fertőz a járvány, ami Afrika és Ázsia után már Európában is megjelent, de komoly ökológiai és társadalmi katasztrófával jár.

A Science Daily hasábjain jelent meg nemrégiben egy levél, melynek tartalma arra próbálja felhívni az emberek figyelmét, hogy komoly ökológiai és társadalmi katasztrófa fenyegeti a világot, miután egy vaddisznókat és házi sertéseket is fenyegető betegség – az afrikai sertésláz (ASF) – a fertőzött állatokat szinte kivétel nélkül elpusztítja, vagyis a halálozási aránya a 100 százalékhoz közelít. A vírus már nem csak Afrikában, hanem Ázsiában és Európában is megjelent már és óriási csapásokat mért közepes és alacsony jövedelmű országok állattenyésztőire, amivel társadalmi és ökológiai problémák sokaságát okozza. Ez bennszülötteknél akár a teljes társadalmi összeomlást is jelentheti.

A felhívás szerzője, Erik Meijaard, az IUCN vaddisznóvédő szervezet egykori vezetője azt mondja, az Ázsiában 2018-ban felbukkanó ASF megsemmisítette és a teljes kihalás szélére sodorta a Borneó szigetén élő szakállasdisznó-populációt, ami azért is tragikus, mert a járvány előtt a szakállas disznó volt a legnépesebb vadon élő emlős. Az elejtett vadak 81 százalékát képezték a vadon élő disznók, ami évente több millió példányt jelentett, és ezzel a helyi falvak élelmezése is nagyrészt erre a fajra támaszkodott, vagyis az ASF már a társadalomra is csapást mért.

A Cardiff Egyetem professzora, Benoit Goossens arról számolt be, hogy az ASF elleni oltóanyag már készülőben van, de ezzel csak a házi sertések védelmét lehet majd megoldani, hiszen a szabadon élő disznók tömeges vakcinációja rettenetesen költséges és komplex logikai feladat.

A vírusos ragályok esetében leginkább amiatt kell aggódni, hogy állatról emberre terjedhet és bár az ASF jelenlegi ugyan nem jelent veszélyt az emberre, de a következményei mégis emberek millióinak okozhatnak felbecsülhetetlen veszteségeket, miközben az életüket is fenyegetik.