2023.12.06
Miklós
Kezdőlap Címlap Zelenszkij: Ukrajna nem tárgyal bármi áron a békéről

Zelenszkij: Ukrajna nem tárgyal bármi áron a békéről

Az ukrán kormány nem hiszi, hogy Oroszország, személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök be akarná fejezni a háborút.

Ukrajna nem hajlandó bármi áron a békéről tárgyalni – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Sun című brit napilapnak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában. Az interjúban Zelenszkij úgy fogalmaz: az ukrán kormány nem hiszi, hogy Oroszország, személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök be akarná fejezni a háborút. “Meg akarnak ölni bennünket, mi viszont igazságot akarunk” – tette hozzá.

Zelenszkij szerint éppen ezért Ukrajna nem bármilyen áron elért békéről, hanem igazságos békéről beszél. Az ukrán elnök elismerte, hogy a hadszíntéren nehéz a helyzet, de határozott nemmel válaszolt arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy Ukrajna kész lenne-e “barátságot kötni vagy diplomáciai tárgyalóasztalhoz ülni” Oroszországgal.

Zelenszkij elismerte azt is, hogy Ukrajnának “több sikerre lenne szüksége” a hadszíntéren, de cáfolta, hogy a hadműveletekben patthelyzet alakult volna ki. Kijelentette: a szárazföldi műveletekben elért haladás lassúságát ellensúlyozzák a Fekete-tengeren aratott sikerek. Zelenszkij szerint az ukrán erők megsemmisítették az orosz hadiflotta egy részét, és Oroszországnak már nincs teljes ellenőrzése a fekete-tengeri térség felett.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország hányszor próbált merényletet végrehajtani ellene, az ukrán elnök úgy felelt, hogy nem tudja pontosan, “de ötnél vagy hatnál biztosan nem kevesebbszer”. Kijelentette: Kína nagyobb nyomást gyakorolhatna Oroszországra a háború befejezése érdekében. Zelenszkij szerint Kínának “nem érdeke, hogy segítse Oroszországot Ukrajna elfoglalásában”.

Véleménye szerint Oroszország addig feszíti a helyzetet, amíg az Egyesült Államok és Kína “együttesen, nagyon-nagyon komolyan” fel nem szólítja arra, hogy távozzon Ukrajna területéről. Hozzátette: Európa egyedül erre nem képes, és Oroszország Európától egyébként sem fél.

Zelenszkij szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport és Izrael háborúja nem segíti Ukrajnát. Hozzátette: a világnak meg kell vizsgálnia, hogy a közel-keleti konfliktus mostani fellángolása “kinek is volt fontos”.