KezdőlapCímlapVizsgálat indul a Facebook és az Instagram ellen

Vizsgálat indul a Facebook és az Instagram ellen

Az Európai Unió súlyos pénzbírsággal fenyegető vizsgálatot indít a Meta Platforms ellen, amely nem kezeli megfelelően a gyermekeket érintő biztonsági kockázatokat. 

Az Európai Unió szabályzó hatóságai bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak a Meta Platforms ellen, ami a Facebook és az Instagram közösségi média platformokat is üzemelteti. A vizsgálatot az a gyanú indokolja, miszerint a vállalat valószínűsíthetően nem tartja be az online teret érintő uniós tartalomszabályokat, különösen a gyermekek biztonságának tekintetében – jelentette a Reuters.

A Meta még szeptemberben benyújtott egy kockázatértékelési jelentést, azonban az Európai Bizottság továbbra is aggodalommal kíséri figyelemmel a platformok működését. Kiemelten aggasztónak találták például azt, hogy a Facebook és az Instagram rendszerei – beleértve az algoritmusokat is – függőséget okozhatnak a fiatal felhasználók esetében.

A Bizottság aggódik továbbá amiatt is, hogy a Meta által bevezetett korhatárbiztosítási és ellenőrzési módszerek sem bizonyulnak elégségesnek. Ezeknek az intézkedéseknek a célja ugyanis az lenne, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá a számukra nem megfelelő tartalmakhoz.

A Meta válaszában kiemelte, hogy már több mint egy évtizede dolgozik a fiatal felhasználók védelmén. A vállalat szerint a felvetett probléma egy, az egész iparágat érintő kihívás, és örömmel osztanák meg eddigi eredményeiket az Európai Bizottsággal.