KezdőlapBelföldVerőcei hajóstragédia: bűnügyi felügyelet alatt a szállodahajó kapitánya, megtalálták a 19 éves...

Verőcei hajóstragédia: bűnügyi felügyelet alatt a szállodahajó kapitánya, megtalálták a 19 éves fiú holttestét

A férfi észlelte a becsapódást, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a jármű mivel ütközött, változatlan sebességgel tovább haladt, nem segített a baleset sérültjeinek, a vízbe esett személyeknek, akiket továbbra sem találnak.

Bűnügyi felügyelet alá helyezte a Verőcénél történt több halálos áldozatot követelő hajóbalesetben részes szállodahajó cseh kapitányát a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája szerdán – közölte a Budapest Környéki Törvényszék. Az eljárás adatai szerint a gyanúsított vezette a járművet május 18-án este, a baleset bekövetkeztekor.

A hajó 33 utassal Budapest felől Komárom irányába haladt. Ugyanekkor jött szemben az egyik – eddigi információk szerint ittas – sértett által vezetett kisgéphajó hét utassal. A sértett a motorcsónakot „a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította”. A szállodahajó automata vezérléssel haladt

Amikor kishajó a szállodahajó orrához érkezett, hirtelen jobbra kormányzott, de az ütközést már nem tudta elkerülni, és nagy sebességgel nekiütközött a hajónak, ami az elsődleges adatok alapján a motorcsónakot és utasait maga alá gyűrte. A kisgéphajót irányító sértett és egy női utas azonnal életét vesztette, egy másik utas súlyos sérüléseket szenvedett, de a partra tudott úszni. A motorcsónak többi utasát még keresik.

Bár a szállodahajó kapitánya észlelte a becsapódást, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a jármű mivel ütközött, változatlan sebességgel tovább haladt, nem segített a baleset sérültjeinek, a vízbe esett személyeknek, és a személyzetet sem értesítette, a mentési protokollt sem hajtotta végre. A rendelkezésre álló adatok szerint a segélyhívóra sem tett bejelentést, csak ment tovább eredeti úticélja felé. Mindezzel a meggyanúsított cseh kapitány több rá vonatkozó hajózási és vízi közlekedési szabályt megszegett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a szombat éjszakai több halálos áldozatot követelő hajóbaleset ügyében. Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a törvény szerint kiszabható, három évig terjedő szabadságvesztésre, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, vagy elrejtőzne.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat, és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte bűnügyi felügyeletét szeptember 22-ig. A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Megtalálták szerda délután annak a 19 éves fiúnak a holttestét, akit eltűntként keresetek a több ember halálával járó szombat este történt verőcei hajóbaleset után, közölte közösségi oldalán a BRFK. Ezzel háromra nőtt az áldozatok száma, két férfit és két nőt továbbra is eltűntként keresnek.

Ma délután, Vác és Sződliget között, a Duna 1675,8 folyamkilométerénél találtak rá egy férfi holttestére. A BRFK helyszínelői szemlét tartottak a helyszínen, majd azonosították az elhunytat. Kollégáink megállapították, hogy a 19 éves férfi a hajóbaleset egyik áldozata. Nyugodj békében Márton! A budapesti rendőrök nevében őszinte részvétünket szeretnénk átadni a családnak – közölte szívszorító posztjában a BRFK.

Hozzátették, amíg eltűnt emberek után kutatnak addig mindig van egy utolsó reménysugár, és bár a tragédia óta eltelt idő miatt nem mondják ki, igazából már azért küzdenek, hogy az áldozatok testét visszakaphassák családtagjaik.