KezdőlapBelföldVége a Gyurcsány-korszaknak! A DK számára hatalmas arculcsapás volt a mostani választás

Vége a Gyurcsány-korszaknak! A DK számára hatalmas arculcsapás volt a mostani választás

Dobrev Klára elismerte, az eredmény csalódást keltő, beszüntette az általa vezetett Árnyékkormány munkáját, míg a pártelnök férje közölte, ez a „hosszúra nyúlt nap illetve éjszaka” jelentősen átalakította a magyar politika térképét.

Nagyon úgy tűnik, Magyarországon ellenzékváltó hangulat van. Az ellenzéki pártok közül a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség Dobrev Klára hangzatos beszólásai ellenére – miszerint ők az ellenzék vezető ereje – csúfos vereséget szenvedett, a Momentum elveszítette mindkét, 2019-ben megszerzett EP-mandátumát, a Jobbik pedig az 1 százalékos támogatottságot sem érte el vasárnap az EP-választásokon, ráadásul utóbbi kettő a fővárosi közgyűlés közelébe sem került, a hármas baloldali összefogás pedig egyáltalán nem biztos még, hogy megtartotta Karácsony Gergely főpolgármesteri székét.

„Az eredmény csalódást keltő, azt gondoltuk, hogy az a politika, amit képviselünk több szavazót tud meghódítani, több szavazót tud meggyőzni – értékelte a választási eredményeket a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője. Dobrev Klára azt mondta, hogy az Európai Parlamentben a magyarok képviseletét négy párt látja majd el, köztük három jobboldali, amelyek „egy nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint mi”.

Hozzátette: továbbra is abban hisznek, hogy egy erős Európa képes a magyaroknak a hétköznapokban jólétet biztosítani. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban, vagy akár egy-két évben minél több embert szeretnének meggyőzni arról, hogy Magyarországon méltó tisztességes jólét csak egy erős Európa közepén lesz, mert amikor Európa meggyengül, abba Magyarország „belerokkan”. Leszögezte, hogy az EP-ben továbbra is ezt az erős Európát fogják képviselni, ezt az erős Magyarországot fogják építeni.

Dobrev Klára hétfői Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy „Az Árnyékkormány munkája a mai nappal eddigi formájában véget ér.” A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint új megoldásokat, új eszközöket, új utakat kell keresniük.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a „hosszúra nyúlt nap illetve éjszaka” jelentősen átalakította a magyar politika térképét, Az, hogy ennek milyen mélyebb okai vannak és milyen következményei lesznek, arról sokat fognak beszélni a következő napokban és hetekben – közölte.

Az nagyjából világos, hogy a magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól szinte kizárólagosan a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnél van – jelentette ki a pártelnök. Hangsúlyozta, úgy gondolják, hogy Magyarországon szociáldemokrata politikával lehet jobb életet teremteni.

Az önkormányzati választásról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a DK-nak több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz. Szavai szerint csalódásra ad okot, hogy kevesebb EP-képviselőjük lesz, mint amennyit szerettek volna de „az az európai gondolat, amit képviselünk, az nem változik”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke leszögezte, hogy a „hazai baloldal volt, van és lesz, a hazai baloldalt megőriztük”. Megjelent a színen egy jobboldali kihívó, de a baloldali értékek ettől nem csorbulnak, a társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a társadalmi különbségek csökkentése ma csak ennek a szövetségnek a politikája – érvelt.