KezdőlapBelföldVédett szürke farkasok kilövésével gyanúsítanak három borsodi férfit

Védett szürke farkasok kilövésével gyanúsítanak három borsodi férfit

A természetkárosítással egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadász gyanúsítható

Elfogtak három férfit, akik évek óta rendszeresen, illegálisan lőttek ki fokozottan védett szürke farkasokat – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu oldalon. A természetkárosítással egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadász gyanúsítható.

A három férfi tisztában volt azzal, hogy a védett ragadozók pusztítása tiltott – az állatok természetvédelmi értéke egyedenként 250 ezer forint –, hiszen mindannyian évek óta vadásznak, különböző vadásztársaságok tagjai. „Az eljárás nemcsak a védett állatok pusztításának körülményeire, hanem a megölt állatokból származó maradványok, tárgyak megszerzésének, valamint birtoklásának vizsgálatára is kiterjed” – tudatta a rendőrség.

A KR NNI január 24-én fogta el a három férfit, az akcióban, illetve a hozzájuk köthető ingatlanokban tartott kutatásokban részt vett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, mivel az ügyben érintetteknek engedéllyel tartott vadászfegyvereik voltak.

A három borsodi férfit a „környezeti bűnözés ellen fellépő” nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, jelenleg mindegyikük szabadlábon védekezik. „A nyomozás tovább folytatódik, és nem kizárt további személyek büntetőjogi felelősségre vonása sem, így a gyanúsítotti kör a jövőben bővülhet” – közölte a rendőrség.