2024.03.01
Albin
Kezdőlap Belföld Váratlan bejelentés: megtakarítási korlátot vezettek be Magyarországon

Váratlan bejelentés: megtakarítási korlátot vezettek be Magyarországon

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény friss módosítása arról szól ugyanis, hogy a befizetések összértéke egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot.

Korlátozzák a Start-számlákra (ismertebb nevén babakötvény) való befizetések maximális összegét egy hétfőn este megjelent kormányrendelet szerint: a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény friss módosítása arról szól ugyanis, hogy a befizetések összértéke egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot. A Magyar Közlönyben megjelent módosító szerint a befizetési korlátot “a 2024. évben az e rendelet hatálybalépését követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.”

A Portfolio megjegyzi, hogy a döntés hátterében az állhat, hogy mivel 2023-ban az átlagos infláció 17,6% volt, és erre fizet 3 százalékpontos kamatprémiumot a babakötvény, így aki ebben is megtakarít a gyermeke számára, az az idei évtől kezdődően 20,6%-os kamatot tehet zsebre.

A portál szerint december végén a babakötvények hazai állománya megközelítette a 280 milliárd forintot, ugyanakkor a megtakarítási forma azért lehet kevésbé népszerű, mert a gyermek 18. születésnapjáig tartani kell ezt a konstrukciót és akkor is csak a gyerek rendelkezhet az összeg felett.