2024.03.01
Albin
Kezdőlap Belföld Akarsz egy elektromos autót 3 millióért? Mutatjuk, hogyan lehet a tied

Akarsz egy elektromos autót 3 millióért? Mutatjuk, hogyan lehet a tied

Már igényelhető Magyarországon a céges elektromos autós támogatás, amely igencsak átrajzolhatja a hazai autópiacot.

Összeállítottuk, melyek aktuálisan a legolcsóbb elektromos autók Magyarországon. Magán a toplistán sok változás nem történt, viszont bejött a képbe a céges elektromos autós pályázat. Így megnéztük azt is, hogy az egyes toplistás modellekre mennyi támogatás igényelhető, és így mennyi lenne a végső áruk.

A pályázatra Magyarországon székhellyel vagy magyar fiókteleppel rendelkező európai gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni cégek jelenthezhetnek, illetve egyéni vállalkozók, amennyiben legkésőbb 2021 végéig bejegyezték a pályázót, illetve tevékenységeik között nem szerepel a gépjárműkölcsönzés vagy gépjármű-kereskedelem. A taxis tevékenységet legkésőbb 2023 december 1-ig kellett bejegyezni.

A jármű ára nem lehet magasabb, mint a cég utolsó lezárt üzleti évének nettó árbevétele, vagy egyéni vállalkozó esetén a bevétele – a pályázat “előrefinanszírozós”, azaz a nyertesek utólag kaphatják meg az elnyert összeget. Az igényelhető összeg függ a vásárolt elektromos autó akkukapacitásától és a nettó vételárától. 

A legolcsóbb elektromos autó Magyarországon a Smart EQ Fortwo, novemberben 7 440 000 forintba került, most is ugyanennyi az ára. Az akkukapacitása ennek az autónak 17,6 kWh, azaz 2,8 millió forint az igényelhető maximális állami támogatás – a nettó vételára 5 858 000 Ft. Így, ha valaki sikeresen pályázik rá, annak kicsit több mint nettó 3 millió forintra jön ki a vége. Főképp városban szaladgálásra, lokáis kiszállításra lehet alkalmas, mert 155-160 km hatótávot ígérnek neki, 130 km/óra a maximális sebessége.