KezdőlapCímlapVáratlan bejelentés: július 4-én lesznek a brit választások

Váratlan bejelentés: július 4-én lesznek a brit választások

Meglepte a brit közvéleményt és az elemzőket Rishi Sunak miniszterelnök döntése a korai időpontról.

Rishi Sunak miniszterelnök nyilatkozatot tett Downing Street-i hivatala előtt szerda délután és bejelentette, hogy – III. Károly király engedélye nyomán – kiírják az általános választásokat július 4-ére. Úgy fogalmazott, ekkor dönthetnek a választók arról, hogy ki biztosít számukra jobb jövőt.

Kormánya eredményeit sorolva kijelentette: leküzdötték az inflációt, kordában tartották az államadósságot, csökkentették a dolgozóra és a befektetésekre kivetett adókat, 900 fonttal megemelték az állami nyugdíjat, rekordösszeget költöttek az NHS-re (az állami egészségügyi rendszerre). Politikai ellenfeleiről, a Munkáspártról azt mondta, szerinte senki se tudja, ők mit kínálnak az országnak, mert nincs is tervük.

„Július 5-én vagy én leszek a miniszterelnök, vagy Keir Starmer. Ő újra és újra megmutatta, hogy a könnyebb utat választja, és mindent megtesz a hatalom megszerzéséért. Ha szívesen feladta az összes ígéretét, hogy a pártvezetői pozíciót megszerezze, honnan lehet tudni, hogy nem fogja pontosan ezt tenni, ha miniszterelnök lesz?” – fogalmazott Sunak.

Rishi Sunak bejelentésének apró pikantériája, hogy beszéde közben valaki igen hangosan a „Things can only get better” című számot játszotta. A közvéleménykutatások szerint a Munkáspárt népszerűsége jelentősen nagyobb, mint a Konzervatív Párté, és Keir Starmer, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő választási győzelme esetén Nagy-Britannia következő miniszterelnöke lesz, 14 év után visszavenné a toryktól a kormányzást.

A The Guardian értékelése szerint a bejelentés meglepetést jelent, a közvélemény későbbi időpontra számított. Utoljára egyébként júliusi választást 1945-ben tartottak (július 5-én). A miniszterelnök jövő januárig kellett időpontot választania.