KezdőlapCímlapVakcinaháború: Trump Amerikának kilóra megvette volna a német kutató orvosokat

Vakcinaháború: Trump Amerikának kilóra megvette volna a német kutató orvosokat

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, nem mellesleg sikeres üzletember, ebbéli  egyszerűen fel akarta vásárolni azt a német labort, orvosokkal, kutatókkal együtt, amelyik a német kormánnyal közösen most gőzerővel a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgozik.

Mondani sem kell, hogy miért furcsállja az egész világ Donald Trump ötletét. Az elnök úgy gondolta, hogy a világjárvány elleni oltóanyag is csak egy üzlet, amit pénzért meg lehet szerezni.

A német Welt am Sonntag című lap írta meg először, hogy komoly vételi ajánlat érkezett a CureVac nevű cégre. Az amerikai elnök szőröstől-bőröstől megvette volna a labort, hogy a benne dolgozók onnantól kezdve az Egyesült Államoknak exkluzív hozzáférése legyen az oltóanyaghoz, amit ott kifejlesztenek.

Free picture (America coronavirus virus in USA) from https://torange.biz/fx/america-coronavirus-virus-usa-218105

A cég szombaton egy közleményt adott, ki aminek a lényege az volt, hogy nem akarnak semmilyen pletykát kommentálni.  

Kép: Pixabay

Az Index szerint a vakcinát fejlesztő cég korábbi vezérigazgatója a hónap elején Amerikában járt, ahol találkozott Trumppal és tárgyaltak is az oltóanyaggyártásról. A vezérigazgatót még a botrány kirobbanása előtt indoklás nélkül menesztették. Közben a német kormány is hajlandó lett volna belemenni az alkudozásba, hogy náluk maradhasson az esetleges gyártás. A CureVac egyik legnagyobb befektetője vasárnap igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. Azt nyilatkozta, hogy ők nem egyes országoknak, hanem az egész világ számára szeretnének megoldást találni a koronavírus fertőzés megállítására.

Reményeik szerint az első kísérleti vakcinák még június-júliusban elkészülhetnek, majd jöhetnek az embereken végzett tesztek.