KezdőlapBelföldÚjraválasztanak Budapesten? Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely

Újraválasztanak Budapesten? Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely

Vitézy Dávid a szavazatok újraszámolását kérte, és kijelentette, ő csökkenteni, nem pedig növelni szeretné a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben.

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP). A főpolgármester ezt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) előtt megtartott sajtótájékoztatóján jelentette be, azt követően, hogy az NVB Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek (LMP-Zöldek, Vitézy Dáviddal Budapestért) a kezdeményezése nyomán elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

Karácsony Gergely szerint ugyanis annyi jogbizonytalanság van az újraszámlálási folyamatban, ami csak egy új választással orvosolható. Közlése szerint akkor sem fogadja el az NVB döntését, ha az újraszámlálás nyomán újra őt hozzák ki győztesnek, vagyis bármi lesz az eredmény, új választást kezdeményez – tette hozzá.

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely szerint addig kell új választásokat kiírni, „ameddig ő a voksolást meg nem nyeri; csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes”. A főpolgármester-jelölt a Facebook-oldalán megjegyezte azt is, ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.

Ugyanakkor kiemelte, Karácsony Gergellyel szemben ő csökkenteni, nem pedig növelni szeretné a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben, amelybe Budapest került. „Tudom és érzem a felelősségemet, aggódom Budapestért” – fogalmazott, hozzáfűzve, az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat.

A Nemzeti Választási Bizottság szerdán rendelte el az érvénytelen szavazatok újraszámolását. Az RTL információi szerint az egyik budai kerületben már össze is számolták az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat. Úgy tudják, hogy Vitézy Dávid javára 13, míg Karácsony Gergelynek 2 plusz szavazatot találtak.