2021.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Újabb Szabadság-szobrot küld Franciaország az USA-nak

Újabb Szabadság-szobrot küld Franciaország az USA-nak

A franciák a kedves gesztussal szeretnék megszilárdítani a két ország régóta tartó barátságát.

Az eredeti Szabadság-szobor kistestvére csupán 3 méter magas és 450 kilogramm, viszont az eredeti pontos mása, és az 1878-as gipszmodell felhasználásával készült, s ugyanazt szimbolizálja. A szobrot 2009-ben készítették, majd átadták a National Museum of Arts and Crafts (CNAM), vagyis a Nemzeti Művészeti és Kézműves Múzeum részére 2011-ben. A kishúgot most a barátság jegyében elküldik egy messzi útra, június 19-én teszik hajóra Le Havre kikötőjében, a célállomás pedig New York lesz. A Szabadság-szobor kistestvérét július 1-jén állítják fel a New York-i Ellis-szigeten, ahol július 5-ig lesz látható – írta a Tények.

– Nagyon egyszerű üzenetet szeretnénk küldeni vele: az Egyesült Államokkal való barátságunk nagyon fontos, különösen ezekben az időkben. Nem csak megőrizni, hanem meg is kell védeni a barátságunkat – közölte Olivier Faron, a múzeum vezető ügyintézője.

Július 5. után a francia nagykövetség elé helyezik Washingtonban, ahol tíz évig fogja szimbolizálni a szabadságot. Amúgy az eredetit 1886-ban állították fel New Yorkban, amelyet Franciaország ajándékozott az Egyesült Államoknak.