2021.04.10
Zsolt
Kezdőlap Címlap Újabb SpaceX kudarc, videón, ahogy felrobbant a Mars-rakéta

Újabb SpaceX kudarc, videón, ahogy felrobbant a Mars-rakéta

Sikerült függőlegesen leszállnia szerdán a SpaceX Mars-utazásra tervezett kísérleti űrhajójának, de a landolás után nyolc perccel felrobbant, akárcsak a korábbi két prototípus.

Elon Musk vállalata élőben közvetítette a SpaceX Mars-utazásra tervezett űrhajójának harmadszor is kudarcba fulladt kísérletét. A marsi utazásra tervezett hatalmas, Starship SN10-es űrhajó helyi idő szerint szerda este startolt a Mexikói-öböl partján lévő texasi Boca Chica melletti indítóállásról, mintegy tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, és függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson. Amikor a földhöz közeledett, lehetett látni, amint lángok csapnak fel az űrhajó oldalán, közvetlenül a hajtőműveknél. Az űrhajó ennek ellenére rendben földet ért, és már nyolc perce állt az indítóálláson, amikor hatalmas robbanás történt, amely golyóként röpítette a levegőbe a monstrumot. A szerkezet ezután földbe csapódott és megsemmisült – írta az MTI.

A robbanást már a SpaceX Youtube-csatornája nem közvetítette, de más felületeken megjelentek róla felvételek. Két ugyanilyen kísérleti rakétával tavaly decemberben és az idén februárban is végeztek tesztrepülést, de mind a kettő már a földet érés pillanatában felrobbant. Az újabb kudarc oka egyelőre nem ismert.

Elon Musk a Twitteren méltatta a vállalat szakértőinek a munkáját, és ő is azt hangsúlyozta, hogy a Strarship épségben landolt. „Nyugodj békében, SN10, tisztességes távozás!” – írta. Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy a terveket még felülvizsgálják.