2021.09.22
Móric
Kezdőlap Címlap Újabb érem az olimpián: harmadik lett a magyar férfi kardcsapat

Újabb érem az olimpián: harmadik lett a magyar férfi kardcsapat

A magyar kardcsapat nyerte a tokiói olimpia bornzérmét, miután a 45-40-re nyert Németország ellen. Majdnem sikerült 14 pontos előnyt eladni, de szerencsére kitartott a végéig. Ez azért is különösen nagy bravúr mivel a kardcsapat 25 évvel ezelőtt, Atlantában nyert utoljára olimpiai érmet.

Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron kezdett a magyar csapatban a fiatal német, Richard Hübers ellen. Parádésan kezdett az egyéni bajnok és végül 5-1-re abszolválta asszóját. Másodiknak a csereként beálló Gémesi Csanád következett Max Hartung ellen. 2-0 volt ide, de a német 3-2-re fordított, Gémesi visszajött 5-5-re, így összesítésben 10-6 lett ide. Szatmári Andrásé volt a következő menet Benedikt Wagnerrel szemben. Sikerült feldolgozni az elődöntős vereséget és 5-3-ra nyert. 15-9-re módosult az állás.

Gémesi kiválóan kezdett Hübers ellen, 5-2-re nyert, így már 20-11 volt a magyar válogatott javára. Szilágyi folytatta Wagner ellen, most neki is sokkal jobban ment a vívás, 5-4-re nyert így már tíz pont volt közte. Szatmári–Hartung meccs következett. A legjobb német sem tudta megállítani a válogatott menetelését, és a második kör végén 30-16-ra vezettünk.

Gémesi nyitotta a finálét Wagner ellen. A hetedik asszót is mi nyertük, 35-20 volt már az előny, pár lépésre voltunk a bronzéremtől. Szatmári is lejátszotta utolsó meccsét, Hübers ellen. Megint fantasztikus tusokat adtunk, ez volt az első elbukott meccs, 6-5-re, ugyanakkor 40-26 volt javunkra.

Szilágyi fejezte be a meccset Max Hartung ellen. Kicsit elodázta a sikert, mivel a német már 6-0-ra is vezetett. Ekkor jött az első magyar tus. Nehezen indult be Szilágyi, Hartung 8-2-re vezetett, összesítésben 42-34 volt ide. Idegfeszítő pillanatok voltak, már 43-40-re jöttek fel a németek. De aztán jött két Szilágyi-tus, és a kardcsapat harmadik lett: az első magyar bronzérem Tokióban.