2020.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Trump kihívója azt ígéri, ha nyer, odacsap a népét kínzó Lukasenka elnöknek

Trump kihívója azt ígéri, ha nyer, odacsap a népét kínzó Lukasenka elnöknek

Joe Biden demokrata elnökjelölt kiállt a fehérorosz ellenzék mellett, és illegitimnek nevezte Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt.

Biden ígéretet tett: megválasztása esetén európai szövetségeseivel további szankciókkal gyakorol majd nyomást „Lukasenkára és csatlósaira” – írja a Guardian. Biden kevesebb, mint egy héttel az amerikai elnökválasztások előtt, a közvélemény-kutatások szerint győzelemre esélyesebb elnökjelöltként tette a nyilatkozatot. Egyúttal Trump elnököt, választási riválisát is bírálta, amiért mindez idáig semmilyen módon nem állt ki „a demokráciáért harcoló fehérorosz nép” mellett.

„Egyetlen saját népét kínzó vezető sem ismerhető el legitimként (…), ezért továbbra is Szvjatlana Cihanouszkajához, és Fehéroroszország lakosságához csatlakozva szólítom fel a vezetést a hatalom békés átadására, a politikai foglyok szabadon engedésére, és szabad és igazságos választások megtartására, hogy az emberek végre gyakorolhassák a demokratikus jogaikat, amikért már óriási árat fizettek” – mondta Biden.