2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Címlap Tragikus hír: öngyilkos lett az amerikai sportlegenda

Tragikus hír: öngyilkos lett az amerikai sportlegenda

Több mint egy hónapnyi vizsgálat után kiderült, hogy Mark Pavelich, az Egyesült Államok legendás jégkorongozója öngyilkos lett.

A 63 éves hokis halálának oka fulladás volt, melyet ő maga idézett elő március 4-én. A játékos húga elmondta, hogy Pavelich CTE-ben szenvedett, azaz egy olyan agyi degeneratív betegségben, amely sorozatos fejsérülések miatt alakul ki. Számos hokisnál mutattak már ki ilyen típusú betegséget, de a legtöbb esetben csak a haláluk után.

A CTE-ben szenvedők viselkedése megváltozik, hangulatuk ingadozni kezd, jellemző rájuk a depresszió és a dühkitörések, és ez gyakran vezet öngyilkossághoz. Pavelichet 2019-ben szociális otthonba küldte a bíróság, miután egy horgászat során a szomszédjára támadt, mert azt hitte, hogy meg akarja mérgezni a sörét.

Pavelich 1980-ban a Lake Placidi olimpián aranyérmet szerzett, egy egyetemista játékosokból összeállított csapatban, mely a világ akkori legjobb csapatát is legyőzte.

Az olimpián az összes játékos közül Pavelich a harmadik helyen végzett a gólpasszlistán.

Az ötkarikás játékok után egy évig Svájcban játszott, majd a New York Rangershez került, és 341 meccsen 318 pontot gyűjtött, majd később “hazaigazolt” Minnessotába, utána pedig ismét Európa felé vette az irányt. Az 1991-92-es szezonban két meccs erejéig visszatért a San José Sharksba, ezután pedig visszavonult.

Pavelich az egyetlen amerikai NHL játékos, aki egy mérkőzésen öt gólt lőtt.

Indirekt/Blikk