KezdőlapBelföldTörök Gábor: A Tisza példátlan felemelkedése komoly problémákat jelez a Fidesz számára

Török Gábor: A Tisza példátlan felemelkedése komoly problémákat jelez a Fidesz számára

A politológus szerint a kormánypártoknak azt is át kell gondolniuk, hogy vajon a szokatlanul negatív és egyetlen témára egyszerűsített kampány jó döntés volt-e.

Török Gábor 5 pontban értékelte a vasárnapi választások eredményeit Facebook oldalán. A politológus a többi között arról ír, hogy a választásnak sok kis győztese és vesztese van, de csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett: a Tisza Párt.

Török úgy látja, hogy a magyar politikában ezzel a választással új időszámítás kezdődött: a Fidesznek és a 2024 előtti ellenzéknek egyaránt a Tisza jelentette kihívással kell megküzdenie a 2026-ig terjedő időszakban, miközben a Tisza a legerősebb ellenzéki pártként – majdnem egy ligában a Fidesszel – építkezhet tovább (amely építkezés nehézségeiről már eddig is – okkal – sokat beszéltek és minden bizonnyal most még többet fognak).

Török arról is ír, hogy „a Fidesz számára természetesen nem jelent totális kudarcot a mostani választás, de a várakozásokat alulmúló (eddigi messze legrosszabb) EP-eredmény (továbbá a 30 százalék alatti fővárosi szavazatarány) és különösen a Tisza példátlan felemelkedése komoly problémákat jelez és egyben okoz is”. A politológus szerint a kormány helyzetét nehezíti, hogy a választás után a korábbiaknál valószínűsíthetően szigorúbb költségvetési politikára nyílik csak lehetőség.

A Fidesznek azt is át kell gondolnia, hogy vajon a szokatlanul negatív és egyetlen témára egyszerűsített kampány jó döntés volt-e, és hogy a fővárosi visszaléptetés – amellyel ráadásul nem is saját jelöltjüket, hanem egy ellenzéki párt retorikájában „harmadik utas” politikusát vezethették sikerre (ez majd a szoros eredmény miatt csak később derül ki) – milyen üzenetet küldött a saját szavazóiknak – írta Török.

Az új fővárosi közgyűlést – a Fidesznek 10 képviselője lesz a Fővárosi Közgyűlésben, és a Tisza Pártnak is 10, a DK-MSZP-P-nek 7, a Vitézy Dávidot támogató LMP-nek 3, a Kutyapártnak 3 – az új magyar politika legérdekesebb inkubátorházának nevezte, „ahol olyan, komoly téttel bíró taktikázások várhatók, amelyekre nagyon régen volt példa idehaza”.