KezdőlapBelföldTöbbé nem kerülhet pedofil gyermekotthonok élére! Jön a pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Többé nem kerülhet pedofil gyermekotthonok élére! Jön a pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Teljes körű vezetési, személyi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél.

Mostantól szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelmi intézményvezetők, valamint helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán. Rétvári Bence azt írta: a kormány több szigorítást hajt végre a gyermekvédelmi intézményekben, a szerdai kormányülést követően máris itt az első szigorítás.

Az államtitkár ismertetése szerint teljes körű vezetési, személyi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél. Az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben, és azonnal hatályba is lép,  hogy a vizsgálatok minél hamarabb megkezdődhessenek.

A vizsgálatokat nemcsak az új kinevezéseket megelőzően, hanem a jelenlegi intézményvezetők esetében is elrendelik. A pszichológiai alkalmassági vizsgálat a Pintér Sándor belügyminiszter által jóváhagyott szakmai protokoll alapján történik majd, és azt minden intézményvezető és -helyettes esetében kétévente ellenőrzik.

Vizsgálják például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stressz-szel megküzdés képességét, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat is. Hozzátette: készül a második gyermekvédelmi törvénycsomag is, valamint tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek. Pedofiloknak nincs kegyelem, és nem lehet őket szabadlábra helyezni sem – hangsúlyozta az államtitkár.