2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld Támadnak a hódok: áramszünetet okoztak Zala megyében a fanyűvő rágcsálók

Támadnak a hódok: áramszünetet okoztak Zala megyében a fanyűvő rágcsálók

Zala megyében néhány éve a Principális-csatornában épített hódvárak miatt volt zavar a vízelvezetésben, Göcsejben már áramkimaradásokat okoztak az általuk elrágott és így a vezetékekre dőlt fák.

Fotó: Andrea Fasani / MTI / EPA

Korábban országszerte még hódtelepítési programok során kerültek magyar földre a közepes testű rágcsálók, mostanra pedig a túlszaporulat okoz gondot, mert természetes ellenségük nincs Magyarországon. Zala megyében, a fában gazdag területek és a vizes közegek környezetében gyakran szembesülnek a különböző szolgáltatók hódok által okozott problémákkal, ezért időről időre a kormányhivatal által kijelölt szakember hódokat fog be, így történt a napokban is a szentpéterföldei víztározó területén – adta hírül az index.

Varga Ivett, az E.ON regionális kommunikációs szakreferense elmondta: a Söjtör és Letenye közötti középfeszültségű hálózatuk a szentpéterföldei víztározó mentén, a pördeföldei erdőrészleten halad keresztül, ahol rendkívüli módon elszaporodtak a hódok. A hódok által megrágott fák az elmúlt időszakban többször is az elektromos hálózatra dőltek, ezzel többórás áramszünetet okoztak.