2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Címlap Óriási bravúr: Valter Attila átvette a vezetést a Giro d’Italián

Óriási bravúr: Valter Attila átvette a vezetést a Giro d’Italián

Ugyan messze még a vége, de azért szuper hír, hogy Valter Attila átvette a vezetést az összetettben a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik, csütörtöki szakaszán, amelyet a svájci Gino Mader nyert meg hosszú szökésből.

A magyar kerékpársport legfényesebb napja 2021. május 13-a. A Groupama-FDJ magyar biciklise ma a 12. helyen ért célba a Grotte di Frasassi és Ascoli Piceno közötti 160 kilométeres hegyi szakaszon, de ezzel az összetettben a csütörtöki etap kezdetén még előtte álló mindhárom versenyzőt megelőzte, így a legjobb fiatal kerekesnek járó fehér mellé megszerezte az éllovast megillető, legendás rózsaszín trikót. Magyar versenyző még soha nem viselt élen állónak járó dresszt háromhetes viadalon. A 22 esztendős Valter az összetettben 11 másodperccel vezet a belga Remco Evenepoel és 16-tal a Tour de France-győztes kolumbiai Egan Bernal előtt.

Mivel a csütörtöki etapon egy-egy második és harmadik kategóriás emelkedő után egy újabb második kategóriás hegyen volt a befutó, így szinte biztos volt, hogy Alessandro De Marchi elveszíti a rózsaszín trikót, de Valtertól is bravúrra lesz szükség a fehér megőrzéséhez – írta az MTI.

– Reggel viccelődtünk az összetett elsőséggel. Őszintén szólva gondoltam a rózsaszín trikóra a szakasz előtt, tudtam, hogy erősek a lábaim és jól tudok menni a hegyen. A végén figyeltem a többiekre is, amennyire tudtam. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült egy ilyen nehéz szakaszon tartanom a lépést a legjobbakkal – nyilatkozta Valter angolul a közvetítő Eurosportnak, majd magyarul megköszönte a drukkolást, amit Magyarországról kap, egyúttal a csütörtökön kezdődött Tour de Hongrie-t is üdvözölte. „Menjünk tovább együtt, gyerünk, hajrá, magyarok!”

Valternek a hetedik szakaszon jó esélye lehet megőrizni a rózsaszín és a fehér trikót is, mivel pénteken sík etap vár a mezőnyre, amely ha nem enged el szökést és a várakozásoknak megfelelően sprintbefutót hoz, akkor minden bizonnyal nem változik az összetett élcsoportja.