2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Szlovákiában fizetnek, ha valaki beoltatja magát koronavírus ellen

Szlovákiában fizetnek, ha valaki beoltatja magát koronavírus ellen

A parlament jóváhagyásával indult újra az a lottójáték Szlovákiában, amely az oltási hajlandóságot szeretné növelni az országban. Az országban állandó lakhellyel rendelkező, már teljesen beoltott állampolgárok számára vasárnap este nyílt meg a regisztráció a szerencsejátékra, amellyel akár 100 ezer eurót – 36,5 millió forintot – is nyerhetnek.

Az első számhúzás augusztus 15-én lesz, s összesen 10 millió eurót szán a kormány a nyereményekre.

A 100 ezer eurós főnyereményt azonban csak az viheti el, aki televízióban élő adásban válaszol a műsorvezető egy kérdésére. A szervezők ezzel szeretnék fenntartani a közönség érdeklődését a játék lezárásáig, amely októberben lesz.

Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter meglehetősen lelkes a játék iránt, nagyrészt neki köszönhető, hogy végül jóváhagyták a parlamentben.

Úgy gondolja, ez közfinanszírozás szempontjából is jó befektetés, és az effajta oltásra ösztönzés költsége csak töredéke a súlyos koronavírus-esetek kórházi gyógyításához szükséges forrásoknak. Több szakértő és közgazdász azonban kételkedik abban, hogy a lottó hatására többen oltatják majd be magukat.

Szlovákiában eddig kétmillió ember kapta meg mindkét oltásadagot, amely a teljes lakosság 36 százaléka.

Indirekt/Blikk