KezdőlapCímlapSzlovák belháború Ukrajna miatt

Szlovák belháború Ukrajna miatt

A szlovák védelmi miniszter feljelentést tesz az elődje által elajándékozott MiG-29-es vadászrepülők ügyében.

Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a pozsonyi kormány ülése után bejelentette: feljelentést tesz az elődje által tavaly tavasszal Ukrajnának ajándékozott szlovák MiG-29-es vadászrepülők ügyében.

Szlovákia 2013 márciusában, Eduard Heger ügyvezető kormánya idején teljes vadászrepülőgép-állományát, 13 darab MiG 29-est, illetve egy Kub légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának. A döntést és Jaroslav Nad akkori védelmi minisztert is számos bírálat érte, részben az akkori ellenzéki pártok részéről, amelyek azt állították: a Heger-kabinetnek ügyvezető kormányként nem volt hatásköre ilyen fajsúlyos kérdésben döntést hozni.

Az ügyben az akkori ellenzék több alkalommal is rendkívüli parlamenti ülést indítványozott, de azok egyikét sem tartották meg a kormánypártok képviselőinek parlamenti obstrukciói miatt. Robert Kalinák a bejelentett feljelentéssel összefüggésben rámutatott: Jaroslav Nad a vadászgépek elajándékozásával meggyengítette a szlovák fegyveres erőket, és ezzel az alaptörvény rendelkezéseivel ellentétes döntést hozott.