KezdőlapBelföldSzja: igyekezzen, ha pénzt akar az államtól!

Szja: igyekezzen, ha pénzt akar az államtól!

Akinek visszaigényelhető adója van, annak érdemes minél előbb jóváhagynia és benyújtania, ugyanis a beküldésétől számítva 30 napon belül utalja ki a NAV az összeget.

Idén is több mint 5,6 millió adózónak készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallási tervezetét, ami március 15-étől már elektronikusan elérhető. A tervezeteket a NAV eSZJA-oldalán vagy Ügyfélportálján a KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, szerkeszthetik is.

Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-i hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik. Fontos tudni, hogy a visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától, beküldésétől számítva 30 napon belül utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni az esetleges postai kézbesítés átfutási idejét is.

A magánszemélyeknek is lehetnek olyan jövedelmeik, amikkel mindenképpen ki kell egészíteniük a NAV tervezetét. A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi-, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Ha a magánszemély jogosult valamelyik adókedvezményre, de év közben nem kérte a munkáltatótól, kifizetőtől annak érvényesítését, akkor azzal kiegészítheti a tervezetet. A tervezetet okvetlenül ki kell egészíteni az olyan jövedelmekkel és azok adójával, amelyekről a tervezet nem tartalmaz adatot, ugyanakkor a magánszemély információval rendelkezik róla. Ilyen lehet például az ingatlanbérbeadás jövedelme, az ingó- és ingatlanértékesítés, vagy a tőzsdei ügyletek jövedelme. De a külföldről érkezett pénz sem jelenik meg a tervezetben.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy a tervezet sokat segít a bevallásban, de nem tévedhetetlen, és nem feltétlenül szerepel benne minden jövedelem. Éppen ezért fontos, hogy mindenki ellenőrizze az adatokat. Ha ugyanis nem módosítunk, május 20. után akkor is automatikusan ez lesz a hivatalos bevallásunk, ha nem jók az adatok. 

Akinek fizetendő adója van, annak legkésőbb május 21-ig meg kell fizetnie. Ezt az online felületen (eSZJA portálon) bankkártyás fizetéssel is megteheti, vagy átutalhatja a NAV számlájára. (NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla: 10032000-06056353). Ekkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adószámot vagy adóazonosító jelet.

De a NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel vagy elektronikus hozzáféréssel, az eBEV portálon történő adószámla lekérdezéshez kapcsolódóan VPOS fizetéssel is lehet teljesíteni. És persze ott a csekkes fizetés is, ehhez a csekket a NAV-tól lehet kérni személyesen vagy telefonon.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is május 20-án éjfélig rendelkezhetünk. Addig kell kiválasztani egy támogatni kívánt civil szervezetet és egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Ez csak egy mozdulat, amivel valós segítséget nyújthatunk.

Indirekt/azenpenzem.hu