2021.10.21
Orsolya
Kezdőlap Címlap Súlyos milliókat fizet a Facebook az arcfelismerés miatt

Súlyos milliókat fizet a Facebook az arcfelismerés miatt

Meghunyászkodott a közösségi médiaportál, 650 millió dolláros (195 milliárd Ft.) kártérítésről szóló megegyezéssel lezárult a Facebook arcfelismerő rendszere miatt hat éve indult csoportos per.

Talán nincs minden veszve, s van még igazság a földön – gondolhatják sokan a hír hallatán, hogy egy per során meghátrált a hatalmas Facebook. Mondjuk nem kevesen, 1,6 millióan szálltak szembe az Egyesült Államokban a világ legnagyobb közösségi oldalával. A per amiatt indult, mert az amerikai cég – Illinois állam törvényeit sértő módon – a felhasználó engedélyének kikérése nélkül futtatott arcfelismerő programot a szolgáltatásába feltöltött fotókon. A csoportos per még 2015-ben indult a nagyjából 3 milliárd felhasználóval rendelkező Facebook ellen.

Bizonyára érezte a vállalat is, hogy sáros, mert tavaly nyáron 550 millió dollárt ajánlott a per lezárásáért, James Donato bíró azonban kevesellte az összeget. Ezúttal azonban elfogadta a 650 milliós ajánlatot, ami egyben a személyi adatok szabálytalan kezelése miatt valaha kiszabott legnagyobb bírság a világon – írta az Index.

– A megegyezés legalább 345 dollárt juttat minden, kártérítés iránt folyamodó kezébe, ami nagy győzelem a fogyasztóknak – fogalmazott Donato. Jay Edelson, a pert indító ügyvéd szerint a résztvevőknek két hónapon belül postázzák a kártérítést.